Arbetsskador

Skyddsombud stoppar ensamarbete

- Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att se till att en gripen inte planlöst går till attack mot en väktare. Det ansvaret har inte polisen och bevakningsföretaget tagit, säger Transports regionala skyddsombud Björn Breivik. Foto: Scanpix

Transports regionala skyddsombud stoppade på torsdagen ensamarbetet i arresten i Flemingsberg. Nu gäller att när en gripen person vill röka, gå på toaletten, duscha, ska hämtas till advokat eller till polisförhör ska han eller hon ledsagas av två personer med utbildning och kompetens att hantera våldssituationer.

Publicerad

- Det är inte acceptabelt att en ensam person ska hantera en nyligen intagen, säger Transports regionala skyddsombud Björn Breivik.

Beslutet om stoppet kom till efter att han tillsammans med bevakningsbolaget Securus vd gjort en så kallad objektrelaterad riskbedömning. Det vill säga de gick igenom allt som påverkar väktarnas arbetsmiljö på arresten i Flemingsberg och de identifierade eventuella risker.

Björn Breivik pekar på skillnaderna mellan arresten och häktet. I häktet sitter den intagna en längre tid och blivit drogfri och kanske lugnat ner sig.

- Men de nyss gripna är ofta väldigt kraftigt påverkade av hur de upplever sig blivit behandlade vid polisens gripande och är kanske påverkade av droger och alkohol, säger han.

Riskbedömningen av arbetet på arresten i Flemingsberg visade att det inte finns någon rutin för att tala om för väktarna att den här personen var så våldsam att det krävdes sex poliser för att gripa honom. I de instruktioner för vad som gäller på arbetsplatsen för väktarna fanns bara anvisningar för hur de intagna skulle behandlas.

- I instruktionerna fanns inget om väktarnas arbetsmiljö. Det är också ett tecken på att ingen riskbedömning gjorts, säger Björn Breivik.

- Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att se till att en gripen inte planlöst går till attack mot en väktare. Det ansvaret har inte polisen och bevakningsföretaget tagit.

Det skyddsombudsstopp han nu lagt gäller bara arresten i Flemingsberg och bara i de fall väktare har med de arresterade att göra. När väktare arbetar på expeditionen behöver de inte vara två, menar han. Men när dörren ska öppnas för en gripen person som vill gå på toaletten eller röka, ska det vara två väktare på plats eller en väktare och en polis. Den som täcker upp ska ha utbildning och kompetens för att hantera våldsamma situationer.

Björn Breivik tänker dock inte nöja sig med det här:

- Jag har som ambition att lista upp de arrester som finns i Stockholm och vilka bevakningsföretag som förekommer där och sedan kontrollera deras arbetsmiljö.