Arbetsskador

Skolbarnen föll sju meter – rektor frias

Rektorn hade inte ansvar för arbetsmiljön på Aspnässkolan. Och barnens lärare hade rätt att lita på att fönsterspärrarna fungerade. Därför friar Attunda tingsrätt dem.

Publicerad
De tre barnens fall ut genom ett fönster på Aspnässkolan var varken lärarens eller rektorns fel, beslutar Attunda tingsrätt. Foto: Scanpix

Olyckan hände sommaren 2009. Då föll tre barn sju meter genom ett utåtgående fönster från andra våningen i Aspnässkolan. Fönstret var stängt, men spärren fungerade inte.

Attunda tingsrätt slår först fast att rektorn, trots att hon själv trott det, inte hade ett generellt ansvar för arbetsmiljön. Därmed hade hon inte heller ansvar för fönstersäkerheten och kan inte ställas till svars för olyckan.

Domstolen anser att barnens lärare hade ansvar för deras arbetsmiljö. Men eftersom hon kort före olyckan hade kontrollerat fönsterspärrarna, bedöms hon inte om oaktsam.

Arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg hade också lagt läraren till last att hon hade placerat en soffa nära fönstret. Soffan gjorde det lätt för barnen att klättra upp i fönstret. Dessutom hade hon placerat kuddar i fönstret, som inbjöd barnen till att sitta där, hävdade åklagaren.

Tingsrätten avvisar anklagelserna om placeringen av soffan med att det inte var läraren som hade bestämt att den skulle stå där. Domstolen godtar lärarens förklaring - att hon lagt kuddarna i fönstret för att skärma av solen - och avvisar även den anklagelsen. Syftet var inte att inbjuda barnen till att sitta i fönstret. Det hade hon förbjudit.

Varför och hur barnen klättrade upp i fönstret, kan inte utredas, anser tingsrätten. Inte heller varför fönstret inte var ordentligt spärrat går att utreda.

Både rektorn och läraren frias.

Domen kan överklagas senast den 27 februari.

Om domen

6 februari 2012, Attunda tingsrätt dom i mål B 6693-09