Arbetsskador

Samtalen till LO:s hjälptelefon slog rekord i sommar

Nästan dubbelt så många ringde LO:s hjälptelefon i juni och juli för att få hjälp och råd om sina anställningar, jämfört med förra året. <br></br>- Ökningen beror på lågkonjunkturen. Konkurrensen om jobben blir hårdare, så ungdomarna jobbar mer på arbetsgivarnas villkor än tidigare, säger Sandra Viktor, ungdomssekreterare på LO

Publicerad
Sandra Viktor. Foto: LO

LO:s hjälptelefon hade under de två månaderna 3 290 telefonsamtal eller mejlförfrågningar, jämfört med 1 891 förra året. Frågor om gratis provjobb har ökat, liksom samtal från unga som inte fått någon lön eller anställningsbevis, eller blivit lovade jobb och sedan inte fått det.

- Ökningen beror på lågkonjunkturen. Konkurrensen om jobben blir hårdare, så ungdomarna jobbar mer på arbetsgivarnas villkor än tidigare, säger Sandra Viktor, ungdomssekreterare på LO och ansvarig för hjälptelefonen.

En vanlig fråga som återkommer år efter år är den om så kallade solskensjobb. Det kan till exempel innebära att om du jobbar i en glasskiosk och det regnar en dag, får du inte jobba den dagen och blir därför utan lön. Med anställningsbevis skulle både solskensjobb, utebliven lön och gratis provjobb undvikas, poängterar Sandra Viktor.

- I ett anställningsbevis framgår ju allt, det är därför jätteviktigt att begära ett sådant vid anställningen, säger hon.

Förutom lågkonjunkturen tror Sandra Viktor att ökningen av samtal och mejl även beror på den satsning som LO gjorde hösten 2008 och i våras. Då besöktes 50 000 gymnasieungdomar runt om i landet och fick information om vad som gäller i arbetslivet.

- Det verkar inte ingå någon arbetslivsinformation på gymnasieutbildningarna. Unga har inte kunskap om anställningsfrågor. Vi måste fungera både som lärare och psykologer när vi sitter i hjälptelefonen, säger Sandra Viktor.

Hjälptelefonen har funnits i tio år och är öppet året runt, men just under sommarmånaderna är bemanningen extra hög och det är fler ungdomar som jobbar med att svara på frågor.

- En sådan sak som kollektivavtal kan vara svårt att förstå, då är det viktigt att det är en ung människa som talar till en ung. De talar samma språk, säger Sandra Viktor.