Sågskyddskläderna höll inte måttet

2010-04-12 14:40 Mattias Davidsson  
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Alla byxor och skor som ska skydda skogsarbetaren mot genomsågning klarar inte kraven. Efter Arbetsmiljöverkets granskning togs fyra av tolv granskade produkter bort från butikshyllorna.

Arbetsmiljöverket lät Svensk Maskinprovning i Umeå testa tio byxor och två skor som enligt marknadsföringen skyddar mot genomsågning med motorsåg. Det var bara två av produkterna, en byxa och en sko, som klarade kraven. I de övriga fallen har de svenska leverantörerna tvingats att agera. För tre byxmodeller och en skotyp har leverantören beslutat om säljstopp. I övriga fall har leverantören lovat Arbetsmiljöverket sådana förändringar att produkten ska klara kraven på sågskydd, beständighet i tvätten samt godkänd märkning.

Arbetsmiljöverkets slutsats är att sågskyddsutrustningen på den svenska marknaden har stora brister.

Myndigheten har också gjort den här typen av marknadskontroll på hörselskydd, men då utan tekniska prover.

- Vi har undersökt om det finns CE-märkning och bruksanvisning på svenska, säger Bengt R Johansson som bland annat arbetar med bullerfrågor på Arbetsmiljöverket.

Hörselkåpor och hörselproppar ska överensstämma med de krav som finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter för personlig skyddsutrustning (AFS 1996:7). Sammanlagt 116 skydd visade sig ha brister.

Det vanligaste felet var att hörselskyddet saknade CE-märkning eller svensk bruksanvisning, eller både och. Företaget Midway Sverige AB är svensk leverantör för flertalet av de här skydden. Företaget har beslutat om frivilligt säljstopp.

CE-märkning

Med bokstäverna "CE" på en produkt intygar tillverkaren eller importören att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav.
Till en CE-märkt vara hör också en försäkran om överensstämmelse. Det är ett dokument där tillverkaren försäkrar att produkten överensstämmer med EU:s säkerhetskrav.

Relaterade dokument

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen