Så motar du sjukan på jobbet

2012-05-22 07:15 Birgitta Ländin  

2012 har hittills varit ett ovanligt sjukt år. I mitten av februari var fler svenskar sjukskrivna än någonsin de senaste tre åren. Det visar statistik från hälsoföretaget Previa.

Så sent som i förra veckan var fortfarande fler sjukskrivna än vad som varit normalt sedan 2009, då Previa började föra den här statistiken. Statistiken som Previa utgår ifrån omfattar 156 000 anställda över hela Sverige. I början av maj var 3,8 procent av dessa sjuka eller lediga för att vårda sjukt barn, mot 2,5 procent i fjol. 33 procent av de som i år var hemma från jobbet vårdade barn, 24 procent var förkylda och 13 procent hade någon form av problem med magen.

Tips för att minska sjukfrånvaron på arbetsplatsen

  • Underlätta god handhygien - se till att det finns tvål, pappershanddukar och handdesinfektion.
  • Uppmuntra frånvaron! Se till att de som är sjuka stannar hemma, särskilt de första smittsamma dagarna av en förkylning, så att inte övriga smittas.
  • Uppmuntra VAB! Om barn går för tidigt tillbaka till dagis blir de snart sjuka igen.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer