Så motar du musarm

2012-02-29 09:43 Ann Norrby  

Datormusen leder fortfarande till problem för många, både på jobbet och på fritiden. Första rådet till drabbade är att lyssna på kroppen.

Musarmsproblem uppstår ofta därför att samma rörelse upprepas gång på gång. Ett företag, som har specialiserat sig på att hitta andra pekverktyg än traditionella datormöss, har låtit ett analysinstitut undersöka hur nära ett tusen svenska datoranvändare upplever effekterna av sitt arbete. Knappt hälften av dem har svarat att de någon gång fått ont av sitt arbete med datormöss. Och två tredjedelar av dem som har fått besvär, har fått besvären det senaste året.

Företaget hävdar att besvären går att förebygga genom information och professionella redskap. Bland tipsen till drabbade finns att byta höjd på skrivbordet ett par gånger om dagen, att använda kortkommandon, att ta pauser, att slappna av och, förstås, att ställa krav på musen.

Skottdagen är utsedd till musarmsdagen därför att den 29 februari är det enda datum som inte upprepas varje år. När det inte är skottår, uppmärksammas musarmsbesvären den 28 februari.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer