Arbetsskador

S kräver ministern på svar om byggolyckor

Nästa vecka ska arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, M, svara i riksdagen på vad hon gör för att öka möjligheterna för Arbetsmiljöverket att bedriva tillsyn i byggbranschen.<br>- Ofta uppstår felaktigheter och brister på grund av entreprenörskedjor där ingen tar ansvar för arbetsmiljön, menar Eva-Lena Jansson, S, riksdagsledamot.

Publicerad

Eva-Lena Jansson konstaterar i en interpellation att byggbranschen sysselsätter många personer i dag, men att arbetsplatserna är tillfälliga och att förhållandena på arbetsplatserna snabbt kan ändras. En byggarbetare per månad dör varje månad enligt Arbetsmiljöverket. Var tredje skada inom byggbranschen är en belastningsskada som beror på olämpliga arbetsställningar och lyft. Eva-Lena Jansson framhåller att en femtedel av skadorna beror på fallolyckor från höjd.

- Hur stort mörkertal det finns när det gäller olyckor och skador som inte anmäls är svårt att veta. Däremot är det enkelt att hitta byggen där det förekommer uppenbara brister i arbetsmiljön, där de anställdas säkerhet inte prioriteras, menar hon i interpellationen som är ställd till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Eva-Lena Jansson vill veta vad arbetsmarknadsministern tänker göra för att öka Arbetsmiljöverkets möjligheter att bedriva tillsyn i byggbranschen. Arbetsmarknadsministern ska debattera frågan i riksdagen med Eva-Lena Jansson på tisdag.