Rostigt tak gav vika - 66-åring dog i silon

2011-09-27 21:00 Elinor Torp  
Så gick olyckan till (klicka för större grafik). Illustration: Jonas Askergren

Dödsolyckan på Munksjö bruk skakar hela bruksindustrin. Arbetarskydd kan nu avslöja den allvarliga bristen bakom olyckan: Tak till behållare med livsfarliga kemikalier besiktigas aldrig.

<p>Strax före midnatt den 30 augusti vaknar Stein Begby av mobilen. Skräckslagna röster i andra änden. En kollega ligger inne i mesasilo 1 och ropar på hjälp. De kan inget göra. Han dör i kemikalierna. </p> <p>Mannen var 66 år och skulle gå i pension vid årsskiftet, efter 25 år vid Munksjö bruk. </p> <p>Stein Begby var på konferens i Göteborg då olyckan inträffade. Han kände mannen väl, men han är också samordnande huvudskyddsombud och i den rollen ska han peka på brister i arbetsmiljön - innan olyckor sker. </p> <p>När Arbetarskydd träffar Stein Begby två veckor senare är han påtagligt påverkad. Det maler i huvudet. Hade den tragiska olyckan kunnat undvikas. För som Åmålspolisen sa direkt efter olyckan: "Taket var helt rötet, som en pepparkaka." </p> <p>Tre oberoende utredningar är i gång. Locket är på, men Stein Begby berättar att den troliga orsaken till att mannen och två kolleger den här natten befann sig i sulfatfabriken, var en läcka i mesaugnens rökgasfläkt. Mannen skulle stänga av den medan en annan gick iväg efter verktyg. Han anropade sedan 66-åringen via komradion, men fick inget svar. Strax därefter hördes mannens rop inifrån silon.</p> <p>- Det finns en landgång, gallerdurk, ovanpå. Varför han tog steget ut på taket vet vi inte, säger Stein Begby.</p> <p>Lagringssilon står i brukets sulfatfabrik. Först på morgonen när räddningstjänsten tömt silon på kemikalier kunde kroppen bärgas. Kollegerna var djupt chockade och fick köras till Dalslands sjukhus för krisstöd. Fabriken stod still i ett och ett halvt dygn.</p> <p>- Vi har varit och gått på taket många gånger förut. Inget har hänt. Och plötsligt så bara sker det, säger Stein Begby.</p> <p>Han betonar:</p> <p>- I våra skyddsronder ingår bara att mäta tjocklek på väggar och botten. Detta måste ändras!</p> <p>Samtidigt hade takets isolering tagits bort. Det fanns misstankar om att silons tak var dåligt.</p> <p>I mitten av september träffades huvudskyddsombud från Sveriges pappersbruk på Lidingö utanför Stockholm. </p> <p>Lasse Wåhlstedt, ansvarig för arbetsmiljöfrågor på fackförbundet Pappers, konstaterar att det finns gott om gamla silos som den vid Munksjö bruk. Och så vitt han vet ingår det inte i rutinerna att besiktiga taken. </p> <p>Trenden från 2010 då ingen dödsolycka inträffade är nu bruten. Ytterligare en person miste livet i augusti, på Bravikens pappersbruk. En traverslyft rev ner en bit av innertaket och betong föll ner över en anställd. </p> <p>Dessutom åtalades Lilla Edet för en dödsolycka 2009. Allt inom loppet av två veckor.</p> <p>- Jag tror att vi jobbar på som vi alltid har gjort. Vi ser inte farorna. Många arbetsmoment är riskabla och kanske rent av livsfarliga, men eftersom det har gått bra i tjugo år så tänker vi inte på det, inte förrän något händer, säger Lasse Wåhlstedt.</p> <p>Personalnedskärningar kan vara en annan förklaring.</p> <p>- Det är en häftig produktionsökning. Alltså mer att göra per anställd. Då förändras riskerna och det kan hända olyckor.</p>

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö