Arbetsskador

Rätt utrustning kan förhindra svåra fall

Var tredje arbetsplatsolycka i Sverige är en fallolycka. Med rätt kunskap och utrustning hade många av dessa kunnat undvikas. Arbetarskydds egen testpilot Fredrik Söder har testat utrustningen som gör skillnaden mellan liv och död.

Publicerad

Arbetsmiljölagen kräver att du ska ha rätt utbildning och godkänd utrustning när du utför arbete på höjder över två meter. Tyvärr slarvas det en hel del, vilket ibland får tragiska följder.

– Folk förstår att du dör om du faller ner från ett tak, ändå väljer många att inte koppla sig, eller så kopplar de sig fel. I dag måste vi höja riskmedvetandet vid arbeten på hög höjd och utbilda människor så att de förstår konsekvenserna vid ett fall, säger John-Erik Hedin, grundare av Hewall Safety.

Det Stockholmsbaserade företaget Hewall Safety grundades 2006 och säljer skyddsutrustning och utbildar för arbeten vid höga höjder.

– Vi satsar målmedvetet på kvalitet och innovativa lösningar och jobbar proaktivt med utbildningar. Hur arbetsmiljön än ser ut kan vi säkerställa arbetet på höga höjder med rätt skyddslösningar, säger John-Erik Hedin.

De allra flesta fallolyckor går att undvika med relativt enkla medel – som utbildning och rätt utrustning.

– När man ser personer som håller på med takarbete och har tio meter slak lina på taket blir man rädd. Faller de med flera meter lång lina dör de garanterat, säger Patrik Wallgren, som arbetar på Hewall Safety och är utbildad i högsta graden inom fallskydd – SPRAT nivå 3.

I Sverige ligger vi i dag bra till när det gäller säkerhetstänkandet, men vi ligger fortfarande efter länder som England och Holland. Den mest påtagliga förbättringspotentialen finns inom utbildning.

– I vår utbildningsanläggning får kunderna hjälp av experter och kan testa produkterna. Vår tanke är att sprida oss vidare i landet och bygga fler anläggningar av den här typen, säger John-Erik Hedin.

För Patrik Wallgren blev hobbyklättringen ett jobb. I dag växlar han mellan att hålla i utbildningar och utföra jobb på hög höjd.

– Ett av de mest spektakulära jobb som jag har gjort är när jag var uppe i Riddarholmskyrkan i Gamla stan. Vi satte upp en vibrationsmästare högst upp på kyrktornet eftersom de ville mäta vibrationerna då de spränger för Citybanan precis under kyrkan, säger Patrik Wallgren.

Han konstaterar att jobb på hög höjd inte är för nybörjare, utan innehåller många komplicerade moment som kräver utbildning och kunskap. Ett enkelt misstag kan leda till de värsta av konsekvenser.

Arbetarskydd testar fallskydden

Arbetarskydds testpilot Fredrik Söder ägnade en förmiddag åt att testa olika produkter och lösningar i Hewall Safetys utbildningsanläggning.

Övningarnas svårighet har bedömts på en skala från 1–5, där 5 är svårast .

Repmoppen. En repmoppe är en smidig liten elmotor som arbetar sig uppåt med en förvånansvärt hög hastighet. Du kopplar på din säkerhetssele och sedan gasar du enkelt med ena handen. Kan även styras med en fjärrkontroll från marken och kan köras horisontellt över till exempel en ravin.

Svårighetsgrad: 3.

Förflytta en skadad över ett hinder. De som har försökt att lyfta en medvetslös människa vet vad jag talar om. Ni andra ska veta: Det är supertungt! I det här testet fick Torsten, en 70 kilo tung testdocka, ta min plats. Torsten behövde flyttas vertikalt över en ravin. Samma teknik och utrustning används som när man plockar ner en människa vertikalt, till exempel från en antennmast. Det enda som tillkommer är båren.

Svårighetsgrad: 5.

Räddad från fackverk. Jag fick uppdraget att simulera en nödställd person i en antennmast. I skarpt läge gäller det att få ner personen snabbt eftersom räddningsselen stryper blodtillförseln, och leder efter cirka 30–40 minuter till döden. Jag hängde där uppe i cirka tio minuter, vilket endast ledde till lite stickningar i benen – och en lyckokänsla när jag landade på marken.

Svårighetsgrad: 4.

Ramla över en kant. Med fallskyddssele kunde jag med lätthet hasa mig upp över takkanten och fortsätta arbetet i lugn och ro. Visst, det känns i armarna, men det är onekligen bättre att det svider lite i biceps än att bli hängande kvar i en skyddssele som stryper blodtillförseln.

Svårighetsgrad: 3.