Arbetsskador

Räddningen har börjat

Varje natt tänds ljus för var och en av de 33 instängda gruvarbetarna i Chile. Först om 3-4 månader kan de vara upp igen. Det är världens hittills största räddningsaktion för instängda gruvarbetare på så stort djup som 700 meter. Foto: Roberto Candia/Scanpix

I dag inleds räddningsförsöket av de 33 chilenska gruvarbetarna som är fångade 700 meter ned i berget. Det är Atlas Copcos teknik som används i en sydafrikansk piratkopia.

Publicerad

Borriggen är en stor tunnelborrmaskin som kan borra upp ett tillräckligt stort räddningshål för att i en specialkonstruerad bur plocka upp de instängda gruvarbetarna en efter en.

Den så kallade raisebore-maskinen har lånats in från det statliga chilenska gruvbolaget Codelco och kört i flera dagar från en av Codelcos koppargruvor där den använts för att borra upp ventilationsschakt.

Just den rigg som nu ska användas, en sydafrikabyggd Strata 950, är en piratkopia av Atlas Copcos stora raisebore-maskin Atlas Copco Robins 83.

Enligt uppgifter till Ny Teknik har Atlas Copco valt att inte hävda sin immaterialrätt eftersom maskinen ändå inte konkurrerar på marknaden med den äkta varan.

Läs resten av artikeln på tidningen Ny Tekniks nätupplaga