Arbetsskador

Professor: Sänk bullergränsen på jobbet

Högsta tillåtna bullernivån på jobbet bör sänkas från dagens 85 till 80 decibel. Det anser professor Stig Arlinger som utrett bullret för Arbetsmiljöverkets räkning.

Publicerad

Två nya kunskapssammanställningar från Arbetsmiljöverket som presenterats i dag visar att bullret är ett av de mest utbredda arbetsmiljöproblemen. Problemen med bullerstörning finns i dag inte bara inom den hårt drabbade industrin utan även på kontor, skolor och i vården.

– Där bidrar bullret till ökad arbetsansträngning, stress, trötthet och den ohälsa som kan följa på detta, säger Ulf Landström vid Högskolan i Gävle, en av forskarna bakom sammanställningen, i ett pressmeddelande.

År 2010 låg skadligt buller orsaken bakom 10 procent av det totala antalet anmälda arbetssjukdomar. En av rapporterna visar att även måttliga bullerexponeringar kan orsaka överkänslighet för starka ljud, tinnitus och svårigheter att uppfatta tal i bullrande miljöer. 10-20 procent av befolkningen uppger att de ofta eller alltid lider av tinnitus.

Nu anser en av experterna bakom sammanställningen att det behövs ett hårdare regelverk kring buller på jobbet, skriver Svenska Dagbladet. Professor Stig Arlinger vid Linköpings universitet har i sitt uppdrag sett att studier på försöksdjur visar att även måttlig bullerbelastning kan ge svårare skador på nervceller i innerörat, skador som dessutom inte syns i det vanliga hörselprovet.

- Vi har ju av tradition trott att det vanliga hörselprovet säger allt om huruvida det finns en skada eller inte. Och är resultatet av provet normalt så tror vi att allt är frid och fröjd, men de här studierna visar att så enkelt är det inte. Det kan uppstå skador som inte syns där, säger han till SvD.