Arbetsskador

Professor: ”Asbest ofarligt som nano”

Foto: Jörgen Appelgren

Asbest är skadligt i mikroskala, men ofarligt som nano. Det konstaterar Roland Grafström, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet.

Publicerad

Nanopartiklar med cellgift som bara slinker in i cancertumörer. Supereffektiva solceller som tar vara på varenda solstråle. Extremt starka och billiga cellulosamaterial. Nanopartiklar kan ge produkter med helt nya och eftertraktade egenskaper.

Men diskussionen och oron för att de nanometersmå partklarna ska kunna påverka vår hälsa och miljön gör att många företag är i dag tveksamma till att använda ordet nano, även om deras produkter innehåller det.

- Jag har bland annat haft diskussioner om skogsindustrin om nanocellulosa. Vissa kallar det för mikrocellulosa i stället, säger Roland Grafström, professor i Miljömedicin på Karolinska institutet.

Men när det gäller biologiska effekter är det inte säkert att mikrometersmå dimensioner är bättre. Vissa material är ofarliga som nano, men farliga i mikrometerskala, berättade han i morse på ett seminarium om Nanomaterial och säkerhet. Dit hör asbestfibrer, vars längd ligger i mikrometerområdet.

- Normalt är asbest ett farligt material, men om vi pulveriserar till nanometerskala är det helt ofarligt.

Och nanopartiklar som inte är skadliga i sig kan klumpa i hop sig och bilda klumpar som har biologiska effekter.

- Okunskapen är fortfarande stor och vi måste utveckla smarta sätt att testa materialen. Att använda robotbaserade screeningssystem är ett sätt, säger Roland Grafström.

Inom EU satsas nu miljarder på nanoforskning. Svenska forskare och företag deltar i flera av forskningsprojekten.