Platschefen dömd för dödsolycka

2015-11-03 14:02  

Platschefens oaktsamhet orsakade att den provanställda klämdes ihjäl av en bobcats lyftarm. Hovrätten anser också att platschefens företag och företaget som sålt bobcaten har ansvar för olyckan.

Dödsolyckan inträffade hösten 2009 hos R Altenstam AB i Malmö. Den förolyckade hade böjt sig in i hytten till en bobcat när han råkade komma åt spaken som sänkte lyftarmen och kom då i kläm mellan hytten och lyftarmen.

Åklagaren krävde att arbetsgivaren, som också var platschef, skulle dömas för vållande till annans död. Malmö tingsrätt dömde honom till villkorlig dom. Tingsrätten bestämde också att företaget R Altensam samt företaget som sålt bobcaten, Olofssons i Syd  AB, skulle betala 900 000 kronor var i företagsbot.

Tingsrättsdomen överklagades av både de dömda och åklagaren. Åklagaren hade krävt att företagen skulle betala 1 000 000 kronor var i företagsbot. Arbetsgivaren ville bli frikänd och de två företagen ville slippa betala företagsbot.

Hovrätten anser dock att tingsrättens bedömningar är riktiga. Domstolen anser också, liksom tingsrätten, att sänkningarna av företagsböterna är motiverade av den långsamma handläggningen.

Om domen

3 november 2015, Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål B 3056-14

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö