Arbetsskador

Personal hotas till livet när larm slutar fungera

Personalen i Psykiatrihuset i Karlstad är orolig. Deras överfallslarm fungerar bara ibland. Nu kopplar Kommunal in Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Personalen på de sju vårdavdelningarna och jourmottagningen i Psykiatrihuset har personliga överfallslarm. Larmen behövs eftersom det är vanligt att patienterna är hotfulla och våldsamma. Eftersom larmen inte fungerar som de ska finns det risk för personalens liv och hälsa, anser Kommunal.

Fackförbundet har beskrivit problemen för arbetsgivaren Landstinget i Värmland flera gånger. Numera finns en rutin för hur larmet ska användas. Men larmets tekniska brister finns kvar, ibland löses det inte ut alls och ibland med lång fördröjning.

Arbetsgivaren anser att personal som behöver hjälp som alternativ när larmet inte fungerar, ska ringa till andra vårdavdelningar i närheten. När en anställd som höll en våldsam patient på golvet försökte få kontakt på det sättet, misslyckades det. Den anställda skadades av patienten.

Kommunal kräver, i en så kallad 6 6a-anmälan, att personalen i Psykiatrihuset får ett fullkomligt säkert larm. Fackförbundet anser att det är ytterst sällan som en anställd kan ringa i stället, detta alternativ till larm godtas inte av förbundet.