Arbetsskador

P-vakter får kamera i mössan

Det kommunala parkeringsbolaget P Malmö vill stoppa våld och trakasserier mot parkeringsvakterna. Efter förebild från Skottland provar nu två vakter en videokamera med inspelning som placeras i mössan.

Publicerad

– Det här handlar om arbetsmiljö. Vi har tyvärr alldeles för många tråkiga incidenter där en yrkeskår som bara utför sitt jobb blir trakasserade och förolämpade. Det är inte okej, säger avdelningschef Leo Strömberg på P Malmö till Sveriges Radio.

Kameran bärs fullt synligt och manövreras av parkeringsvakten. Om en hotfull situation uppstår kan kameran knäppas på. Och de uppstår, vittnar parkeringsbolaget om. De ökar i alla storstäder, inte bara i Malmö. Bespottning, hot, tillmälen och även våld är mycket vanliga i parkeringsvakternas arbetsmiljö.

Det material som spelas in sparas i den händelse det inträffade går vidare till polisanmälan, i annat fall raderas det. Upplägget har godkänts av länsstyrelsen i Skåne. Länsstyrelsen bestämmer vilken kameraövervakning som är tillåten på allmän plats. Sker kameraövervakningen på till exempel skolor, bostadshus eller arbetsplatser gäller personuppgiftslagen där Datainspektionen är tillsynsmyndighet.

Enligt P Malmö har antalet incidenter minskat med hälften då kamerorna använts i Storbritannien.