Övertid ökar risken för stroke

2015-08-20 15:26 Tiina Demargne  

De personer som jobbar mer än 55 timmar per vecka har över 30 procent högre risk att drabbas av stroke och 13 procent högre risk för kranskärlsjukdom.

Det visar jämförelser med personer som jobbar 35 till 40 timmar i veckan.

Detta framkommer i en omfattande analys av uppgifter om mer än 600 000 personer. Studien genomfördes av forskare vid finska Arbetshälsoinstitutet.

- Ju längre arbetsdag, desto högre var risken för stroke, berättar forskningsstudiens ledare, forskarprofessor Mika Kivimäki från Arbetshälsoinstitutet, i ett pressmeddelande.

- Den som har långa arbetsdagar bör vinnlägga sig om hälsosamma levnadsvanor och kontrollera sitt blodtryck och sina kolesterol- och blodsockervärden regelbundet, påpekar han.

Resultaten har nyligen publicerats i vetenskapsjournalen The Lancet.

 

Resultat från 25 tidigare studier

I studien analyserades resultaten från 25 tidigare studier med uppgifter om sammanlagt 603 838 personer i Europa, Förenta staterna och Australien. Sambandet mellan långa arbetsdagar och hjärn- och hjärtsjukdomar kvarstod efter beaktande av bakgrundsfaktorer som ålder, kön och socioekonomisk ställning samt uteslutning av effekterna av rökning, alkoholkonsumtion, otillräcklig fysisk aktivitet, högt blodtryck och höga kolesterolvärden.

Källa. Arbetslivsinstitutet

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen