Arbetsskador

Över tusen brister i inhyrdas arbetsmiljö

Antalet bemanningsanställda i Sverige ökar snabbt. Men den inhyrda personalen får de enformigaste jobben och deras arbetsmiljö brister. Det visar Arbetsmiljöverkets tvååriga inspektionsinsats.

Publicerad

759 företag i bemanningsbranschen har satts under lupp i myndighetens inspektionssatsning. Över tusen brister hittades: inspektörerna pekade ut 1 162 brister och ställde 236 krav på bättring. Vanligast var brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet - att inhyrda inte fick någon introduktion eller att den var bristfällig.

– Introduktion är extra viktigt i bemanningsbranschen. Den inhyrde är ny på arbetsstället vid varje nytt uppdrag, och har då inte kunskap om hur arbetet ska utföras på ett säkert sätt. Som inhyrd är det dessutom känsligt att visa att man inte kan eller inte förstår, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Inspektionerna inriktades främst på de mest riskfyllda branscherna som bland andra truck och lager, industri och verkstad samt transport och åkerier. 332 av de som granskats är bemanningsföretag och resterande 427 inhyrande företag.

Två parter har ansvaret för inhyrd personals arbetsmiljö: både bemanningsföretaget och inhyraren.

– Man kan tro att de anställda därmed är dubbelt skyddade, men istället riskerar ansvaret att falla mellan stolarna. Det är mycket olyckligt i en bransch med så många unga anställda, säger Mikael Sjöberg.

Antalet bemanningsanställda ökar

  • År 1994 fanns det 5 000 bemanningsanställda, år 2012 var siffran 60 000, enligt branschen själv.
  • Antalet olycksfall i bemanningsbranschen är högre än på resten av arbetsmarknaden. År 2011 hade samtliga branscher ett snitt på 6 anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro per 1 000 sysselsatta. Bemanningsbranschen hade den dubbla frekvensen, 12 anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro per 1 000 sysselsatta.
  • Av de skadade i branschen var 60 procent under 35 år 2011, jämfört med 30 procent för arbetsmarknadens samtliga branscher.

Källa: Arbetsmiljöverket