Arbetsskador

Osäker spärrkur provisorisk

sedan 90-talet

Spärrkuren saknar reträttvägar. Foto: Linda Viberg

Spärrkuren vid Hötorgets tunnelbanestation har stått som provisorium sedan 90-talet. Spärrkuren är trång och har insyn från alla håll. Dessutom måste personalen lämna kuren och gå över till andra sidan av stationen för att gå på toaletten eller hämta vatten.

Publicerad

Nu begär skyddsombuden i en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket att SL och Veolia ska svara på vilka åtgärder de tänker vidta och varför en ombyggnad fortfarande inte finns med i någon byggnadsplan.

– Ärendet har liksom försvunnit, säger Anette Bergström, ett av skyddsombunden som lämnat in anmälan.

– Det finns inga flyktvägar om vi skulle bli angripna. Och ibland tvingas vi lämna spärren obemannad för att gå på toaletten, berättar Kicki El Gomati, också hon ett av skyddsombuden som står bakom anmälan.

Skyddsombuden lämnade redan för ett år sedan in en första 6:6a-anmälan i ärendet. Veolia svarade då att de ville avvakta tills SL hade sett över vilka stationer som kunde bli aktuella för ombyggnad. Men nu står det klart att spärrkuren vid Hötorget inte finns med i några ombyggnadsprojekt.

– De har lovat oss nya, säkrare kontanthanteringsapparater, men vi får ingen ny kur. De nya apparaterna tar också mycket plats och alstrar värme i det trånga utrymmet, säger Kicki El Gomati

Vad skyddsombuden vill ha är en ny kur, med en avskild avdelning med pentry och toalett, som även kan fungera som flyktväg.

– Fristående kurar skulle vara borta i slutet av 2008, men den här glömdes liksom bort, säger Annika Bergström.

– Vad vi saknar är en närhet till beslutsfattarna, säger Kicki El Gomati.