Arbetsskador

Olyckor bland utländska arbetare ska räknas

Alla olyckor ska anmälas och registreras hos Arbetsmiljöverket, även de som sker bland utländsk arbetskraft. Riksdagen röstade på torsdagen ja till samtliga av Arbetsmarknadsutskottets förslag om arbetsmiljö.

Publicerad

Som Arbetarskydd tidigare berättat räknas olyckor bland utländska arbetare inte med i den svenska statistiken, eftersom statistiken bara gäller de som är försäkrade i Sverige.

Men Riksdagen har nu beslutat att regeringen ska initiativ till att ändra det, så att alla olyckor och tillbud som sker ska anmälas och registreras hos Arbetsmiljöverket. Idag anmäls bara allvarliga olyckor bland utländsk arbetskraft till Arbetsmiljöverket, och de kommer inte med i statistiken.

Regeringspartierna reserverade sig mot Arbetsmarknadsutskottets förslag, men det röstades ändå igenom på torsdagen. Även Arbetsmarknadsutskottets fyra andra förslag röstades igenom.

Riksdagen har alltså beslutat att regeringen ska ta initiativ till att utforma en nollvision för dödsolyckor i arbetet, satsa mer på forskning, utbildning och tillsyn för att minimera dödsfall orsakade av arbetet, tillsätta en utredning om hur arbetslivsforskningen kan samlas och stärkas, och tillsätta en utredning om hur mobbning och trakasserier i arbetslivet ska minska.