Arbetsskador

Olyckan med pelarborr rektorns och lärarens ansvar

Nygipsad och medtagen efter olyckan i slöjdsalen. Tilda Karlssons arm fastnade i pelarborrmaskinen, som saknade skydd och inte borde ha använts. Ett av många exempel på eftersatt arbetsmiljöarbete i svenska skolor. Foto: Privat
Pelarborrmaskinen som orsakade olyckan har nu fått det skydd av plast som den saknade när Tilda Karlsson skadades.

Eleven fastnade med tröjärmen i pelarborren och bröt armen. Maskinen saknade skydd. Rektorn och slöjdläraren döms för arbetsmiljöbrott till 60 dagsböter var.

Publicerad

Olyckan hände förra våren i Forshällaskolan i Uddevalla på en slöjdlektion. Ett år tidigare hade en pensionerad slöjdlärare inspekterat slöjdsalen och anmärkt på att pelarborren saknade skydd. Trots det fortsatte eleverna att använda borren. Eleven var tio år när olyckan hände.

Arbetsmiljöåklagare Kristina Persson åtalade rektorn och slöjdläraren. Dessutom krävde hon att kommunen skulle betala 200 000 kronor i företagsbot.

Tingsrätten anser att det är klart och tydligt att rektorn hade arbetsmiljöansvar. Han hade fått det delegerat till sig av kommunens förvaltningschef. Rektorn gjorde en handlingsplan, med krav på att ett skydd skulle sättas på borrmaskinen, efter inspektionen. Men han följde varken upp planen eller förvissade sig om att eleverna inte använde borren så länge som den saknade skydd. Hans oaktsamhet är straffbar, anser tingsrätten, och dömer honom att betala 60 dagsböter.

Domstolen anser också att slöjdläraren hade ansvar för olyckan. Han skulle se till att eleverna inte skadades under lektionerna. Därför borde han ha sett till att de inte använde den oskyddade borren. Han döms också till 60 dagsböter.

Däremot håller domstolen inte med åklagaren om att skolan ska betala företagsbot. Det beror på att bara brott som är en del av näringsverksamhet kan leda till företagsbot. Och Forshällaskolan är en allmän skola som inte ska betraktas som näringsverksamhet. Skolan ska dock betala 3 745 kronor i skadestånd till eleven.

Om domen:

6 december 2013, Uddevalla tingsrätt, mål B 2604-12