Arbetsskador

Ökningen av rån mot banker och butiker oroar

De väpnade rånen i butiker och banker ökar. Följden blir ofta svåra psykiska skador för personalen. Bilden är arrangerad. Foto: Colourbox

Antalet anmälda brott med arbetsmiljöanknytning ökade kraftigt under 2008 visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Olika slags rån står för den absolut största ökningen, det handlar då framför allt om rån med skjutvapen inblandade, men även antalet "vanliga" arbetsmiljöbrott ökade.

Publicerad

År 2007 anmäldes 1 193 arbetsmiljöbrott, vilket var det största antalet anmälda brott sedan 1988. Under 2008 ökade anmälningarna med ytterligare 6 procent, till 1 268. Fjolårets ökning ligger helt på anmälningar om vållande till kroppsskada eller sjukdom (+11 procent). Antalet anmälda brott mot arbetsmiljölagen var oförändrat, medan anmälningarna som gällde vållande till annans död minskade något (-5 procent), liksom framkallande av fara (-15 procent).

Rån som riktas mot människor i deras yrkesutövning är en speciell typ av arbetsmiljörelaterade brott som kan ge de drabbade långa och svårläkta psykiska skador. Det är också en typ av brott som ökat kraftigt på senare år, under 2008 med 31 procent.

Förra året anmäldes exempelvis 155 rån mot banker och kassaservice/postcenter. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2007. Antalet bankrån med skjutvapen inblandade var 2008 tre gånger fler än 2007.

Butiksrånen, som är vanligast, ökade med 25 procent, till 1 009. Av dessa var 381 rån med skjutvapen, en ökning med 29 procent.

Användandet av skjutvapen blir överlag allt vanligare, oavsett om det är banker, butiker, taxi eller värdetransporter som rånas. Förra året anmäldes totalt 572 sådana rån med skjutvapen, en ökning med 46 procent.

– Ökningen av rån mot banker och butiker är oroande, säger Jan Andersson, generaldirektör på Brå i en kommentar till statistiken.

– Även om det volymmässigt inte är så stora brottskategorier och relativt små förändringar får stort genomslag i statistiken så är det viktigt att uppmärksamma att det är de högsta noteringarna på tio år, både för bank- och butiksrånen.

En medlemsenkät som Handelsanställdas förbund gjort visar att en tredjedel av förbundets medlemmar sysselsatta inom detaljhandel i storstadsregionerna är oroliga för att utsättas för rån eller rånförsök. En av tio känner stor eller mycket stor oro. Som brottsstatistiken visar har de fog för sin oro.

Företrädare för Svensk Handel, Arbetsgivareföreningen KFO och Handelsanställdas förbund har också i en gemensam debattartikel i Göteborgs-Posten krävt att regeringen ska agera för att stoppa det snabbt ökande antalet butiksrån. Butiksrånen är inte ett enskilt problem för handeln, utan ett samhällsproblem hävdade de.

Det ökande antalet rån har lett till att polisen i Södermanland nu genomför en kampanj riktad mot butiksägarna där man informerar om övervakningskameror. Vilka regler som gäller, vilka typer av kameror som finns, var i butiken de ska sättas upp och så vidare. Enligt polisen kan kameraövervakning dels fungera som brottsförebyggande insats, dels vara till god hjälp för polisen när ett rån trots allt skett.