Arbetsskador

Nya pengar till Arbetsmiljöverket

Regeringen anslår 33 miljoner kronor till Arbetsmiljöverket i den kommande budgetpropositionen. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är mycket oroad över den senaste tidens dödsolyckor i arbetslivet.

Publicerad

På debattplats i Svenska Dagbladet idag uttrycker arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin sin oro över statistiken för dödsolyckorna 2007 och hittills 2008. Under perioden har 120 personer avlidit på jobbet.

Slarv med personlig skyddsutrustning, eller ”Tarzanmentaliteten” som ministern kallar det, måste upphöra. Han håller både arbetsgivarna och de enskilda arbetstagarna ansvariga.

I den kommande budgetpropositionen anslår regeringen ytterligare 33 miljoner kronor för 2009 till Arbetsmiljöverket. Pengarna ska inte användas till utökad tillsyn. I stället handlar det om informations- och kunskapsinsatser mot enskilda företagare och utländska entreprenörer i Sverige.

Arbetsmiljöverket kommer dock att kunna använda en del av pengarna till så kallad marknadskontroll, det vill säga granskning av maskiner och andra produkter där myndigheten ytterst kan kräva att produkten återkallas.

Sven Otto Littorin lovar också att tillsätta ett Arbetsmiljöpolitiskt kunskapsråd bestående av forskare och experter samt att det görs en utredning om möjligheterna att införa en certifiering på arbetsmiljöområdet.

I debattartikeln har Sven Otto Littorin också förklaringar till varför dödsolyckorna är så vanliga inom byggbranschen.

De sammansvetsade byggarbetslagen, där man hade koll på varandra, har allt mera ersatts av ensamarbete. Större tidspress, med kortare anställningar och med fler underentreprenörer har gjort samordningsansvaret svårare. Inom kort kommer en proposition om en tydligare implementering av EU:s byggplatsdirektiv.

Men i övrigt tror inte arbetsmarknadsministern på fler och hårdare regler. ”Snarare handlar det om att öka medvetandet om de risker och regler som redan idag finns” skriver han.