Arbetsskador

Ny svensk krockkudde skyddar cyklist

Krockkudden ligger ihopvikt i en krage. Vid en krock löser den ut till en skyddande hjälm. Illustration: Jonas Askegren/Ny Teknik.
Terese Alstin
Olika typer av uppblåsbara skydd används dock i andra sammanhang. Det spanska företaget APC System har till exempel lanserat en krockkudde för nacken som ska komplettera motorcykelhjälmar.

En krage runt halsen blåser upp sig till en skyddande hjälm vid en olycka. Den nya krockkudden för cyklister visas upp för första gången på Tekniska mässan i nästa vecka.

Publicerad

- Vi såg ett stort behov av en cykelhjälm som inte är ful och som inte förstör frisyren, säger industridesignern Terese Alstin.

Hon och kollegan Anna Haupt började utveckla hjälmen redan under sin utbildning för sex år sedan och tillsammans driver de företaget Hövding i Malmö.

På tisdag i nästa vecka ska de för första gången visa upp den nya hjälmen under Tekniska mässan där de också är en av de nominerade till det stora uppfinnarpriset Skapa.

Hjälmen är egentligen en krage med dragkedja som cyklisten har kring halsen. I kragen finns en hopvikt krockkudde som löser ut om olyckan är framme. För att den ska komma upp ordentligt kring huvudet utvidgar den sig stegvis.  Först stabiliseras nacken. Sedan blåser den upp sig längs bakhuvudet och slutligen över hjässan och pannan.

En stor del av utvecklingsarbetet har ägnats åt att ta fram de algoritmer som styr när krockkudden ska lösas ut.  Av företagets 12 anställda är också majoriteten ingenjörer och matematiker.

Precis som i krockkuddar i bilar använder Hövding en kombination av accelerometrar och gyron som känner av cyklistens rörelser. De har programmerats så att de kan skilja en cyklists vanliga rörelser från onormala rörelser som kännetecknar en olycka.

- Det har varit den verkliga nöten att knäcka. Vi har samlat in data från hundratals olyckor och iscensatt alla typer av olyckor som förekommer, både med hjälp av krockdockor och med stuntutövare, säger Terese Alstin.

För att blåsa upp krockhjälmen används en liten gasgenerator som innehåller helium och som sitter i en behållare på ryggen.

Den löser ut på en tiondels sekund och efter en krock är hjälmen förbrukad.

- Men om man skickar in sin hövding till oss får man rabatt på en ny, säger Terese Alstin.

Data från olyckan sparas i elektroniken för att kunna användas i det fortsatta utvecklingsarbetet.

Just nu förhandlar Hövding med olika butikskedjor och planen är att börja sälja krockkudden under våren 2011. Kunden ska kunna välja ”skal” med olika tyg som kan matchas med kläderna.

Priset är enligt Terese Alstin 2 998 kronor och hjälmen är än så länge bara för vuxna.

- Vi hoppas att vi i framtiden även kan erbjuda en barnhjälm men det kräver i så fall att vi samlar in data och gör krocktester även för barn.

Krockkudden är patenterad och enligt Terese Alstin finns ingen liknande produkt på marknaden.

Olika typer av uppblåsbara skydd används dock i andra sammanhang. Det spanska företaget APC System har till exempel lanserat en krockkudde för nacken som ska komplettera motorcykelhjälmar.

Ryttare använder uppblåsbara västar som kopplas till en sprint i sadeln. Om ryttaren flyger av lossnar sprinten och skyddsvästen blåser upp sig.

Även för skidåkare finns speciella ryggsäckar som innehåller uppblåsbara kuddar som kan lösas ut vid en lavin.