Ny rapport: Fler får skador för livet

2013-05-16 10:30 Elinor Torp  
I Afa:s årliga rapport över arbetsolyckor märks en tydlig ökning bland kvinnor inom vård- och omsorg. Förklaringen är just de många fallolyckorna. Bilden till vänster visar en arbetsplats på Lidingö i Stockholm där en lastbilschaufför avled efter att lasten föll över honom. Till höger: chockade arbetskamrater till skadade byggnadsarbetare efter en explosion på en byggarbetsplats i Arendal i Göteborg förra året. Foto: Scanpix

Skador som gör att människor måste sluta att jobba fortsätter att öka, visar Afa:s årliga rapport. Lite oroväckande är att antalet allvarliga olyckor inte längre minskar utan i stället ökat något, sa analytikerna när de presenterade statistiken på torsdagen.

Det är för tidigt att prata om ett trendbrott eller att arbetsmiljön i Sverige har blivit sämre. Men faktum är att olycksfallen nu ökar från år till år, menar analytikerna. Afa försäkring har till skillnad från myndigheterna statistik över antalet godkända arbetsskador och analytikerna ser nu en kraftig ökning.

- En del av ökningen kan förklaras av att anmälningsförfarandet har förenklats och att det har genomförts kampanjer för att öka kännedomen om hur man anmäler skador och sjukdomar, säger Afa:s chef för analys och försäkringsvillkor Michel Normark.

Risken för medicinsk invaliditet har ökat från 1,2 per 1 000 anställda år 2010 till 1,4 per 1 000 anställda år 2011. Beroende på var man bor i landet löper man olika stor risk för att skada sig. Nytt för i år var att Afa tittat på regionala skillnader. I storstäderna händer betydligt mindre än ute i landet. Sörmland och Norrbotten är två av landets mer olycksdrabbade län. Afa:s rapport visar också att de flesta skadas i början eller i slutet av sina arbetsliv.

Att ramla inne och utomhus är den i särklass vanligaste olyckstypen bland både kvinnor och män. Kvinnor är precis som tidigare år sjukskrivna betydligt längre tid än män och den vanligaste orsaken är psykiska sjukdomar.

När det kommer till arbetssjukdomar är det samma problem som alltid. Afa:s rapport ger ingen fullständig bild av hur många i Sverige som blivit sjuka av sina jobb. Dels tar det lång tid för en arbetssjukdom att visa sig, dels är beviskraven hårda och har varierat stort över tid. Vanligaste orsaken till arbetssjukdom är i alla fall hörselnedsättning hos män och hud- och infektionssjukdomar bland kvinnor.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö