Nu ska de små butikerna bli säkrare

2010-02-08 10:38 Hans Olof Wiklund  
Övervakningskameran fångar två rånare i Guldfyndsbutiken i Nacka Forum i april 2008. Foto: Polisen / Scanpix

Efter de senaste årens kraftiga ökning av antalet butiksrån gör Arbetsmiljöverket nu en storsatsning på att granska säkerheten i butikerna.

Arbetsmiljöverket ska under våren besöka cirka 3 000 företag inom detaljhandeln. Tillsynsinsatsen som går under namnet ”Hot och våld inom detaljhandeln” riktas framför allt mot mindre arbetsplatser, med 1 – 5 anställda.

Arbetsmiljöverket har i många år uppmärksammat hot och våld, och då särskilt tittat på riskerna med ensamarbete kvällar och nätter. Det har resulterat i ett stort antal krav på riskbedömningar, slutna kontanthanteringssystem, nattluckor, utbildning och så vidare.

Nu konstaterar Arbetsmiljöverket att våldet i samhället når alltfler arbetsplatser. Människor kan komma till skada fysiskt, men framför allt är det psykiska lidandet av hot och våld ett allvarligt problem. Därför ska man under 2010 specialgranska bland annat detaljhandeln. Det görs i ett landsomfattande tillsynsprojekt där man framför allt tittar på riskerna för rån och andra hot- och våldssituationer.

Vid inspektionerna ska Arbetsmiljöverket kontrollera:

* Hur riskerna förebyggs

* Om man följer upp och lär sig av tidigare händelser

* Vilket stöd den eller de som utsätts får

* De hjälpmedel som finns

* Om ensamarbete förekommer.

Inspektionerna görs under april – juni, med uppföljning juli – oktober.

Hans Olof Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö