Arbetsskador

Netto tvingas ta helhetsgrepp mot rån

Efter flera rån och rånförsök tvingas nu affärskedjan Netto att höja säkerheten kring kontanterna för att förbättra arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket har utfärdat vitesförelägganden på totalt en halv miljon kronor för fem butiker.

Publicerad

Netto Marknad Sverige AB måste förbättra säkerheten i fem butiker i Sydsverige. Efter flera grova rån och rånförsök i samtliga fem butiker under årets första kvartal har det blivit nödvändigt att förebygga risken att personalen utsätts för fler rån.

Trelleborgsbutiken på Hedvägen rånades den 20 februari av två maskerade män med kniv och pistol. Helsingborgsbutiken på Elinebergsplatsen rånades den 25 januari av två män med pistoler och knivar. Männen tömmer kassalådan och tar med sig alla kontanter, även mynten. Den 16 januari rånades Netto Karlslund i Landskrona och den intilliggande spelbutiken av två kniv- och pistolbeväpnade rånare. Vid stängningsdags den 13 februari trängde tre eller fyra män in via personalentrén/varumottaget till Netto i Eslöv. Rånarna tvingade personalen att öppna kassaskåpet och överlämna pengar. Netto Söderkulla i Malmö utsattes för ett rånförsök den 5 mars.

Nu har Netto Marknad Sverige AB fått ett vitesföreläggande för varje enskild butik av Arbetsmiljöverket. Vitesbeloppet är bestämt till 100 000 kronor per butik. Senast den 1 december 2008 ska följande åtgärder vara klara:

- Ett slutet kontanthanteringssystem måste vara installerat.

- Butikerna måste vara skyltade så att det framgår att personalen inte kommer åt pengarna.

- Netto måste undersöka och bedöma riskerna kring hot och våld.

I riskbedömningen ska en mängd olika faktorer vägas in. Bland annat om det finns olämpliga flyktvägar, om det förekommit rån tidigare, hur kassorna är placerade i butiken samt belysning och tillträde till lagret.

Arbetsmiljöverket vill också att Netto överväger om det vore bra att införa bärbara larm och kameraövervakning.

Netto Marknad Sverige AB är en del av Dansk Supermarked Gruppen A/S. Företaget har meddelat Arbetsmiljöverket att installationen av ett slutet kontantsystem kommer att ske samtidigt i Sverige och Danmark med start under november.