Arbetsskador

Myndigheter samarbetar mot laserattacker

Upplopp i Aten i december 2008. En ung man lyser med en stark laserpekare på kravallpolis. Foto: AP Photo / Petros Karadjias

Nu går myndigheterna ihop i kampen mot laserattacker på yrkespersoner. Attackerna har femdubblats det senaste året. Poliser, väktare och yrkesförare är de vanligaste offren, men laserpekarna har även blivit populära bland skolbarn.

Publicerad

Antalet anmälda tillbud och olyckor som gäller handlasrar har ökat kraftigt bara sedan förra året och är nu fyra-fem gånger så många. Bara i år kan Arbetsmiljöverket räkna till minst 62 anmälningar. Men mörkertalet är stort eftersom få anmäler, trots att anmälningsplikt gäller.


– Alla känner inte till den. Jag uppskattar att det är mindre är en på tio som anmäler laserattacker till oss, säger Per Nylén, docent och avdelningsdirektör vid Arbetsmiljöverket.  
Strålsäkerhetsmyndigheterna i Sverige, Norge, Finland och Island har sedan tidigare föreslagit ett förbud mot att använda, inneha och importera de handhållna lasrarna. Men nu väljer Arbetsmiljöverket, Strålsäkerhetsmyndigheten, Tullverket och Polisen att tillsammans ta krafttag mot utvecklingen. Gemensamma satsningar på information om riskerna till elever, lärare, föräldrar och utlandsresenärer planeras enligt en särskild handlingsplan som genomförs nästa år. 

Och satsningen är angelägen. Den som har oturen att träffas av en laserattack riskerar att få permanenta ögonskador. Laserpekarna kan också orsaka problem i luftrum och trafik. 


–        –En pilot eller chaufför som kör i hög hastighet och blir bländad ser absolut ingenting. Det är en fara för livet för förare, passagerare och personer i närheten, säger Per Nylén.


Men myndigheterna för en hård kamp eftersom laserpekarna bokstavligen väller in över gränserna. De finns att köpa både i handeln och på internet. Många köper dem också på utlandssemestrar i tron att det är ficklampor, utan att inse hur starka de är.
– Vi har inga förhoppningar om att få bort alla laserpekare, men vi kan minska antalet och informera om att man ska vara väldigt försiktig med dem, säger Per Nylén.


Lasrarna har också blivit en populär leksak bland skolelever, som börjat med en farlig lek.  Den går ut på att den som klarar att titta in i en laser längst vinner.  I Norge tittade en flicka in i en laserpekare för att hon tyckte att den gröna färgen var fin.
– Hennes detaljseende blev utslaget för resten av livet, säger Per Nylén.