MP kräver svar om praktikanternas arbetsmiljö

2012-05-02 13:52 Lena Gunnars  
Hilevi Engström och Mehmet Kaplan. Foto: Scanpix

Miljöpartisten Mehmet Kaplan, ledamot i arbetsmarknadsutskottet, ställer arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, mot väggen. Han kräver svar på vad hon tänker göra för att säkerställa en bra arbetsmiljö för personer i arbetsmarknadsprogram.

I en interpellation ställd till arbetsmarknadsministern konstaterar Mehmet Kaplan att antalet arbetsplatsolyckor ökat med 67 procent sedan 1997 bland dem som deltar i arbetsmarknadsprogram. Han drar även upp statistik från Arbetsmiljöverket som visar att 470 praktikanter skadades 2010 och att flera dödsfall har inträffat.

"Fackförbund vittnar om att personer i arbetsmarknadsåtgärder får göra sysslor som kan vara farliga, och att de ibland saknar rätt utbildning och rätt utrustning för jobbet. Facken menar också att det är ett problem att Arbetsförmedlingen inte kräver att arbetsplatserna, dit personer i åtgärder anvisas, behöver ha kollektivavtal. Det gör det svårt för facken att få insyn i arbetsmiljöer som kan vara farliga" hävdar han och hänvisar till en granskning som SVT:s rapport gjorde i vintras.

Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket startade förra året ett samarbete för att få ner olycksstatistiken bland praktikanterna som bland annat går ut på att förbättra introduktionen eftersom många av olyckorna sker i början av praktikperioderna. Men Mehmet Kaplan nöjer sig inte med det initiativet.

"I takt med att arbetslösheten stigit har regeringen hänvisat allt fler människor till olika arbetsmarknadsprogram, såsom jobb- och utvecklingsgarantin. Det är anordnaren av praktikplatsen som har arbetsmiljöansvaret, även om de i lagens mening inte är arbetsgivare. Anordnaren måste uppfylla arbetsmiljökraven, tillhandahålla nödvändig arbetsutrustning och handledning. Samtidigt är det Arbetsförmedlingen som betalar för praktikanten och som har godkänt platsen" menar Mehmet Kaplan.

Han vill därför att arbetsmarknadsministern svarar på om Arbetsmiljöverket ska få ökade resurser för att få ner olycksstatistiken och om hon tänker göra något för att Arbetsförmedlingen ska ta frågan på mer allvar. Han kräver även svar på om ministern vill ändra på gällande regler så att arbetssökande kan tacka nej till praktikplatser som riskerar deras hälsa.

Hillevi Engström har fram till den 21 maj på sig att svara på frågorna.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö