Arbetsskador

Mobbad elev kan få rekordskadestånd

Barn- och elevombudet Lars Arrhenius kräver Halmstad kommun på 307 500 kronor i skadestånd för en mobbad och misshandlad pojkes räkning. Beloppet är ett nytt rekord. Kränkningarna har pågått länge och skolan har "brustit kraftigt" i sitt utrednings- och åtgärdsansvar, hävdar Barn- och elevombudet.

Publicerad

Under de tre åren i lågstadiet blev pojken misshandlad och förolämpad så gott som dagligen. Plågoandarna kom främst från en parallellklass. Skolan kände till detta. Ändå dröjde det två år tills kommunen gjorde en ordentlig utredning. Det är Barn- och elevombudets (BEO) version av händelseförloppet. Nu kräver BEO Halmstads kommun på 307 500 kronor.

Det är det hittills högsta skadeståndet som BEO krävt under de drygt tre år ombudet funnits. Men BEO Lars Arrheniustycker att beloppet är rimligt.

– Det är en liten pojke som länge varit utsatt för allvarliga kränkningar, samtidigt som skolan brustit kraftigt i sin skyldighet att utreda och åtgärda problemen. Inget barn ska behöva uppleva att varje dag vara rädd för att gå till skolan. Skolorna måste bli mycket bättre på att se barnens utsatthet, säger Lars Arrhenius i en kommentar.

Halmstad kommun har idag gått ut med ett pressmeddelande. Senast den 7 oktober ska man ta ställning till skadeståndskravet.

Margaretha Perborg, chef för barn- och ungdomsförvaltningen, vill inte i nuläget kommentera ärendet. Hon vill till exempel inte svara på om Halmstad kommun har samma bild av kränkningarna som BEO.

Sedan i våras bedriver kommunen ”åtgärder på skolan för att ytterligare säkerställa arbetet med en trygg och säker miljö för alla barn.” enligt pressmeddelandet.

Mer konkret, vad är det för åtgärder?

- Jag vill inte gå in på det heller just nu. Det är också något som vi kommer att redovisa senast den 7 oktober, säger Margaretha Perborg.