Man omkom – arbetade för nära högspänningsledning

2010-03-26 12:48 Mattias Davidsson  
Det är ovanligt att montörer dör i elolyckor. Arkivbild. Foto: Frida Hedberg/SCANPIX

I arbetet med att bygga en lågspänningsledning dog en man i onsdags. Orsaken var att han kom åt en högspänningsledning i samma ledningsgata. Den ledningen löpte mycket nära platsen där mannen skulle arbeta.

Den omkomne var anställd hos en underentreprenör till Vattenfall Services Nordic. Han hade klättrat upp med stolpskor i en lågspänningsstolpe för 400 volt på Likskär i Luleås skärgård. Platsen ligger några kilometer norr om Luleå.

I samma ledningsgata finns också en högspänningsledning för 12 000 volt. Även den ledningen skulle bytas ut, men av ett annat företag och vid en annan tidpunkt. Den var spänningssatt.

- Stolparna stod snedställda och det vara bara 50 centimeter till högspänningsledningen, säger Fredrik Sjödin, överinspektör på Elsäkerhetsverkets regionkontor Nord.

Eftersom det var så nära kom elektrikern i kontakt med högspänningsledningen och strömmen gick igenom honom. En arbetskamrat lyckades få ner honom från stolpen, men elektrikern avled på platsen inom några minuter, enligt Fredrik Sjödin.

På torsdagen gjorde Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket inledande inspektioner av olycksplatsen.

Enligt arbetsmiljöinspektör Rolf Viklund var den omkomne underentreprenör till Vattenfall Services Nordic. Man utförde arbeten åt Luleå Energi. Vattenfall ska också utreda varför olyckan kunde inträffa.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen