Arbetsskador

Målaren fick rätt efter åtta års kamp

KAMPEN. Jan-Erik Leander hade målat hus och innertak i 42 år när axlar, nacke och rygg inte orkade längre. Det kom att dröja närmare åtta år innan Försäkringskassan medgav att hans skador hade med jobbet att göra. Jan-Erik blev sjukskriven 2007. Först i december 2014 fick han rätt och nu i februari verkställde Försäkringskassan domen.

Publicerad
-Man måste få hjälp och stöd av jurist, ensam kan man inte driva en sån här sak. Är man sjuk är man svag och behöver allt stöd man kan få, säger Jan-Erik Leander. Foto: Lisa Nygards

Jan-Erik började som målarlärling direkt efter skolan, när han var 16 år. Efter några yrkesverksamma år i Stockholm flyttade han med sin familj till Dalarna, där han fick anställning.

Hur upptäckte du din skada?

– Den kom smygande men till slut kunde jag inte låtsas som ingenting. Då gick jag till doktorn och blev sjukskriven.

– Jag arbetade mycket på ackord, vilket är väldigt stressande. Jag har målat många tak och då har man händerna ovanför nacken, det blir det förslitningar av. Måleriyrket består av många ensidiga moment, som påverkat att jag har fått mina besvär i axlar, rygg och nacke. I händerna har jag fått stora tjocka valkar.

Hur var arbetssituationen?

– När jag började måla fanns inga masker och inga skyddshandskar. Jag har blivit allergisk mot färg. Jag målade ofta med stark oljefärg vilket gör att jag nu har väldiga besvär när jag exempelvis ska tanka min bil. Jag måste alltid ha min astmamedicin till hands. Jag har också en ständig hosta på grund av mitt arbete.

Kunde du gå tillbaka till jobbet efter sjukskrivningen?

– Nej, jag blev sämre och sämre och fick varaktig sjukersättning fram till min 65-årsdag, på 75 procent. Försäkringskassan tyckte att jag skulle kunna jobba på 25 procent, fast inte med måleri förstås. Men jag har ju inte gjort något annat och vem vill anställa en belastningsskadad man som närmade sig 60 på 25 procent?

Vad gjorde du då?

– Jag kontaktade Målarförbundet i Dalarna. Min fru har också hjälpt mig mycket. Hon har pratat för min sak hos Försäkringskassan. Via målarfacket fick jag kontakt med LO-TCO Rättsskydd.

Varför tog det så lång tid innan du fick rätt?

– Försäkringskassan hävdade att mina besvär kunde bero på något annat. Vadå annat? När jag ville få en förklaring blev svaret att ”Det vet vi inte men det kan bero på något annat, du kanske har ramlat och gjort dig illa som liten”. Jag hade varit på yrkesmedicin i Uppsala där de bedömde mina besvär som typisk arbetsskada. Men det var inte tillräckligt...

– Claes Jansson på LO-TCO Rättshjälp gav sig inte. Jag blev beviljad arbetsskadelivränta men bara för ett år, från april 2013 fram till min 65-årsdag. Men han ansåg att jag skulle ha livränta för hela tiden. Till slut gick det igenom, då vart man ju glad. Efter många turer fick jag alltså äntligen rätt! Och det har jag både Målarfacket och LO-TCO Rättsskydd att tacka.

Vad gör du när du inte kan jobba längre?

– Jag är mycket ute och går i skog och mark, spelar lite gitarr och trummor. Jag tycker om musik och att träffa kompisar.

Ditt råd till andra?

– Ge inte upp! Man måste få hjälp och stöd av en jurist, ensam kan man inte driva en sådan här sak. Är man sjuk är man svag och behöver allt stöd man kan få. Då är det bra att vara med i facket annars kan det bli dyrt, och för min del hade jag aldrig haft ekonomi till att driva frågan själv.