LO utlyser tyst minut för avlidna

2012-02-01 08:10 Birgitta Ländin  

Med en tyst minut den 27 april vill LO hedra alla som har avlidit på sitt jobb eller till följd av arbetet.

61 personer dog i arbetsolyckor i fjol, och därtill räknar LO med att minst 100 självmord orsakats av mobbning på arbetsplatsen. Sjukdomar som cancer, hjärtsjukdom och kol där arbetsmiljön bidragit till sjukdomen skördar också offer varje år.

LO har utlyst den tysta minuten till den 27 april kl 12.00 och påminner samtidigt om att arbetet för att förhindra både arbetsolyckor och mobbning måste förbättras. Det kan göras genom ökade resurser till arbetslivsforskning, mer pengar till Arbetsmiljöverkets inspektioner och mer resurser till de regionala skyddsombuden. LO:s vice ordförande Ulla Lindqvist vill också att man satsar mer på att upptäcka mobbning genom utbildningsinsatser för förtroendevalda.

Antalet döda i arbetsolyckor var i fjol för andra året i rad något högre än året innan.

- Det är mycket oroande och djupt beklagligt att dödsolyckorna på våra arbetsplatser ökar. LO kräver nolltolerans mot dödsolyckor och allvarliga arbetsolycksfall, säger Ulla Lindqvist i ett uttalande.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen