Arbetsskador

LKAB inrättar haverikommission

LKAB:s ledning har beslutat att inrätta en haverikommission efter dödsolyckan i Kirunagruvan i lördags natt.

Publicerad

Vilka experter som ska ingå i kommissionen och exakt vad den ska undersöka är dock inte klart.
– Vi jobbar på och kommer att gå ut med närmare information inom kort, säger Anders Lindberg, informatör på LKAB.

Det pågår redan en intern utredning om dödsolyckan parallellt med polisens och Arbetsmiljöverkets utredningar. Haverikommissionens uppgift blir därför att undersöka rasriskerna i gruvan i ett bredare och längre perspektiv. Det har också kommit fram många synpunkter under personalmöten om vilka åtgärder som kan höja säkerheten i gruvan, berättar Anders Lindberg.

– Vi har de bästa gruvarbetarna i världen och därför ska vi utvärdera alla synpunkter vi fått.


Enligt Lindberg har LKAB haft en omfattande handlingsplan mot fallande stenar sedan förra dödsolyckan för två år sedan. En 27-årig ”laddare” stod då i en korg för att stoppa in sprängmedel i berget när en sten föll på den bom som höll upp korgen. Det uppstod en slags katapulteffekt och 27-åringen slängdes iväg.


Arbetsmiljöverket är ännu inte klar med sin utredning om denna olycka, som också är föremål för en förundersökning.


Även olyckan i lördags orsakades av ett stenras, men till skillnad från förra olyckan begravdes nu en 21-årig lastbilschaufför med sin lastbil under stenmassan.


Under förra året inträffade inte en enda olycka med sjukfrånvaro på grund av fallande stenar, påpekar Anders Lindborg.


– Vi hade dragit lärdomar av den tidigare olyckan och hade en åtgärdsplan som vi trodde på. Därför blev vi skakade när det kunde inträffa igen. Nu ska vi göra allt vi kan för att höja säkerheten.


Beslutet om en haverikommission välkomnas av facket. Det går aldrig att ha en hundraprocentig säkerhet i en gruva. Men det är viktigt att kontinuerligt fånga upp alla signaler och lyssna på alla instanser som kan hjälpa till att minimera riskerna, understryker

Thomas Nilsson

, Gruvfyrans ordförande.


– Berget är levande material. Det gäller att vara lyhörd.