Livlina hade förhindrat dödsolycka

2014-04-02 15:12  

Taket var platt, därför använde ingen av de tre som arbetade där skyddsutrustning. Deras arbetsgivare trodde inte heller att det behövdes. En oenig tingsrätt anser att han inte orsakade olyckan.

Företaget Globen Tak hade fått i uppdrag att täcka ett tak på en villatillbyggnad. Arbetet skulle göras av tre personer, två av dem var anställda av företaget och den tredje var inhyrd.

Den inhyrde föll från taket och avled av sina skador. Han föll sex meter.

Arbetsmiljöåklagare Helena Eckerrot Flodin åtalade den verkställande direktören på Globen Tak för vållande till annans död. Hon krävde också att företaget ska betala 1 000 000 kronor i företagsbot.

Nacka tingsrätts majoritet frikänner direktören. Han hänvisade till Arbetsmiljöverkets praxis som innebär att livlina inte behövs på platta och mycket stora tak när arbetet görs minst tre meter från kanten. Domstolen anser visserligen att det här arbetet var annorlunda, taket hade en lutning på fyra grader och det var inte mycket stort. Men verkets praxis är luddig, varken vad som är ett platt tak eller hur stort det måste vara framgår.

Domstolens majoritet anser att direktören inte var oaktsam. Han följde Arbetsmiljöverkets praxis och informerade arbetstagarna på ett godtagbart sätt om riskerna.

Men rådmannen och en nämndeman anser att direktören var oaktsam och att han genom sin oaktsamhet orsakade dödsolyckan. Han borde ha tagit bättre reda på vilka skydd som behövdes för takarbetet och de som skulle göra det skulle ha fått skriftlig information om riskerna med det. De skiljaktiga anser att direktören ska dömas för vållande till annans död och att företaget ska få betala 1 000 000 kronor i företagsbot.

Om domen:

2 april 2014, Nacka tingsrätt, mål B 1236-13

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö