Laserbus växande problem

2010-04-15 10:37 Mattias Davidsson  
Foto: AP Photo / Petros Karadjias

Buspojkar bländar allt oftare bussförare, brandmän, väktare och andra med små men starka laserpekare. Arbetsmiljöverket anser att arbetsgivarna bör skydda personalen med särskilda glasögon.

Det blir allt vanligare att poliser, brandmän, väktare och piloter bländas av laser. Det är inte science-fiction utan pojkstreck. Men de små handhållna laserpekarna kan ibland vara så kraftfulla att det finns en viss risk för synskador. Bländning är en annan risk, som blir direkt farlig om den bländade kör brandbil eller flygplan.

Arbetsmiljöverket har fått in en allt stridare ström av anmälningar om incidenter.

- En busschaufför eller pilot som bländas under pågående körning eller flygning kan ju inte bara se bort. De kan även ha svårt att skyla ögonen, när händerna är upptagna med att manövrera fordonet, säger Arbetsmiljöverkets Per Nylén i en kommentar.

Lösningen på problemet är att arbetsgivare utrustar personalen med speciella skyddsglasögon mot röd och grön laser.

Tillsammans med Arbetsmiljöverket går Strålskyddsmyndigheten idag, torsdag, ut med ett informationsblad med titeln ” Röd och grön laser – risker och skyddsåtgärder”.

Orsaken är att myndigheterna får in allt fler anmälningar om incidenter.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö