Lärarfacket: M-förslag om assistenter främst symboliskt

2016-03-07 10:23 Tiina Demargne  
Maria Rönn, Lärarförbundet. Foto: Mikael Johansson

Moderaterna föreslår en satsning på lärarassistenter som tar över delar av lärarnas administrativa uppgifter. Samma krav har tidigare i år förts fram av lärarfacken.

-Lärarförbundet har efterfrågat lärarassistenter och det är bra att Moderaterna nu avsätter pengar i budgeten för det. 200 miljoner kronor per år räcker till en lärarassistent i var sjätte lågstadieskola, så det är främst en symbolisk satsning, men ändå viktig som signal till huvudmännen, säger Maria Rönn, 1:a vice ordförande Lärarförbundet, i ett pressmeddelande.

Lärarkåren ska i och med satsningen få mer tid över till att förbereda lektioner och fokusera på själva undervisningen, menar partiet.

”Tyvärr finns det många exempel när lärare känner att de inte får tiden att räcka till trots långa arbetsdagar. Något som leder till frustration hos lärarna och att elever kan gå miste om tillräckligt stöd för att nå kunskapsmålen” skriver moderatledaren Anna Kinberg Batra i dag på DN Debatt.

Moderaterna vill också attrahera skickliga lärare genom högre löner och stöder regeringens lärarlönelyft:

”Skickliga lärare ska ha bra betalt och Sveriges lärare ska känna sig trygga med att de riktade lönehöjningar som görs i dag ska fortsätta att gälla. Moderaterna ger därför nu besked om att höjningen av lärarlönerna med tre miljarder kronor, och som berör runt 60.000 lärare, ska ligga kvar.”

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö