Arbetsskador

Lärare ska inte behöva tåla misshandel

Gällivare tingsrätt ansåg att spark på benet och slag i magen var något som läraren fick tåla. Läraren överklagar nu domen med hjälp av Lärarförbundets jurist Ove Rang. -Tvärtom har högre instanser slagit fast att våld mot lärare är särskilt allvarligt.

Publicerad

Gällivare tingsrätt dömde eleven för misshandel och olaga hot. Men tingsrätten avslog lärarens krav på 7 500 kronor i skadestånd.

Som tillsynspliktig lärare måste han ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma vid ett ingripande mot en elev, på samma sätt som exempelvis en ordningsvakt eller polis, resonerar tingsrätten. Överklagandetiden gick ut i går, den 24 maj.

Att en lärare ska tåla mer framgår inte någonstans, varken av lagen eller av praxis, menar Lärarförbundets jurist Ove Rang. Tvärtom, det finns hovrättsdomar som visar att våld mot en lärare i skolan framför elever bedöms som särskilt allvarligt.

Lärarförbundet har en speciell målsägandeservice sedan 2008 som de är ensamma om inom lärarfacken.

-Om en person utsatts för något brott kan vi agera ombud.

När Lärarförbundet fick reda på den tvivelaktiga tingsrättsdomen erbjöd förbundet tillsynsläraren tjänsten, vilket han i går tackade ja till. I sista stund skickade lärarens ombud Ove Rang in överklagandet.

Det hela börjat med att en kvinnlig lärare fått höra att hon skulle hålla käften när hon bad den femtonåriga eleven att lugna ner sig. Han hade kommit inrusande från en idrottslektion för att äta. En manlig lärare anslöt, men lyckades inte lugna ner eleven helt.

Då kom tillsynsläraren fram och tog av eleven hatten. Det var emot skolans regler att bära hatt i matsalen. Pojken, som har diagnosen ADD och alltså har svårt att kontrollera sina impulser, blev då mycket upprörd. Han fick tillbaka hatten efter diskussion. Han satte den på huvudet igen, eftersom han inte kunde stoppa den i fickan. Han hade tänkt ta av den när han satt sig ned för att äta, förklarade han sedan för tingsrätten. Men så långt hann han inte. Hatten togs ifrån honom igen. Han blev då väldigt arg och måttade en tallrik på tillsynsläraren som stoppade honom och lyfte ut honom ur matsalen. Det var när tillsynsläraren gjorde det som läraren fick en spark på benet och slag i magen. Sedan hämtade pojken en bandyklubba och hotade med att slå ihjäl läraren. Det där hände i mitten av november 2011. I slutet på december samma år tog pojken sig in i tillsynslärarens trädgård och förstörde tre blomkrukor och en ljuslykta.

Skolan har rätt att ställa upp regler, men läraren har inte rätt att ta av hatten på något våldsamt sätt, menar Ove Rang.

-Det har inte framförts någonstans att det skulle vara någon provokation från lärarens sida. Utan det handlade om att eleven inte ville bli tillsagd, säger ombudet.

Eleven har ju också erkänt att han både sparkat, slagit och hotat läraren och dömts för normalgraden av misshandel.