”Läkaren hade missat att armen var krossad”

2017-11-06 00:00 Lena Gunnars  

SKADAN. Målaren Rosanna Björkquist i Västra Frölunda gick till jobbet en vanlig novemberdag förra året. Uppdraget var en vanlig lägenhetsrenovering. Men arbetsdagen slutade med en fraktur i högerarmen och en krossad handled. Ett år senare är hon fortfarande sjukskriven.

Rosanna Björkquist klättrade upp på bocken och började foga. Då kände hon plötsligt hur hon började falla. Rosanna Björkquist enda tanke var att kasta sig åt sidan. Det gjorde att höger­armen fick ta hela smällen. Rakt bakom henne hade plattsättaren ställt alla sina saker, skärarmaskiner och allt byggmaterial.

– Jag hade kunnat spetsa mig själv där, säger hon.

Varför inträffade olyckan?

– Jag vet inte riktigt om jag snubblade eller hamnade utanför med foten. Jag vet bara att jag faller och att jag samtidigt tänker att jag måste falla på sidan.

Vad tänkte du när du landade?

– Jag kände ju att armen gick av, men tänkte att det här får jag lösa nu. Jag andades en stund. Sedan kravlade jag mig fram och drog ur kontakten till slipmaskinen som min lärling höll på med. Hon hörde inte när jag skrek.

Vad hände sedan?

– Min chef körde mig till akuten. Där blev jag röntgad och gipsad och hemskickad. De trodde att det troligtvis skulle läka bra.

Men det gjorde det inte?

– Nej, två dagar efteråt hade jag fortfarande så ont att jag fick åka tillbaka till akuten. Då visade det sig att armen var felgipsad och att läkaren missat att armen var krossad. Det blev operation med en gång. De satte in tretton skruvar och två plattor.

Sedan blev du sjukskriven?

– Ja, och började gå på rehabträning två gånger i veckan. Men ett halvår senare var jag fortfarande inte bättre. Då gjordes ytterligare en operation där två av stiften togs bort. Sedan ansåg läkaren att jag var återställd. Då blev jag utförsäkrad och tvingad att ta tjänstledigt utan ersättning. Sedan bollades jag i två och en halv månad mellan Försäkringskassan och a-kassan.

Hur är läget nu?

– Jag har fått en second opinion av en annan läkare och ska nu göra en tredje operation. Den här läkaren konstaterade att armen långt ifrån är återställd och att den förmodligen aldrig återfår sin funktion. Blir inte armen bättre får jag skola om mig.

Får du några pengar i ersättning från Afa Försäkring?

– Ja, de täcker bland annat upp för inkomstförlust. Om jag har besvär 18 månader efter den sista läkarbedömningen kan jag nog få ersättning för medicinsk invaliditet.

Var det något i arbetsmiljön som orsakade olyckan?

– Det enda är att jag var stressad. Men när det gäller själva arbetsmiljön, hur det såg ut på platsen, så fanns det inget att klaga på. Bocken var en vanlig godkänd sådan.

Rosanna Björkquist

Yrke: Målare.

Ålder: 33 år.

Skada: Föll från en bock. Fick en fraktur i högerarmen och handleden krossad.

Olyckstillfälle: Olyckan inträffade i november 2016.

Nuläge: Väntar på att gå göra en tredje operation.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö