Kvinna klämdes till döds i lastväxlare

2010-05-28 12:44 Mattias Davidsson  
Foto: Palfinger

En 27-årig kvinna omkom den 24 maj i samband med reparationsarbeten på en lastbil.

Kvinnan, som mest arbetade på kontoret, lutade sig in över fordonet för att titta på en boogielift. Man höll på att byta reservdelar och en del hade blivit felbeställd, enligt uppgifter till Arbetsmiljöverket.

Då föll lastväxlararmen med mycket stor kraft ner över henne. Reparatören som arbetade med boogieliften fick också en smäll av armen, men klarade sig undan svårare skador. Olyckan hände på företaget Hydraul Mekanik i Gävle AB.

Arbetsmiljöinspektör Ingemar Persson är kritisk till arbetssättet.

- Man skulle ha säkrat armen eller lagt den bakåt så den inte kunde ramla på någon. Nu stod armen tydligen rakt upp eller till och med lutad lite framåt, säger Ingemar Persson.

Polisen har tagit lastbilen, en Volvo, i beslag. På tisdag kommer tekniska roteln att granska lastväxlararmen närmare. Då är även Arbetsmiljöverket med. Lastväxlarutrustningen, som sitter på lastbilen, bedömer Ingemar Persson som 10 till 15 år gammal. Fabrikatet är Palfinger Palift PLT 18. Det är ett åkeri i Gävle som äger utrustningen.

Lastväxlaren används för att dra upp containrar eller flak på lastbilen.

- Sådan här utrustning ser inte våldsam ut, men smäller det till så händer det saker, säger Ingemar Persson.

En annan slags olycka med lastväxlare

Att lastväxlare är potentiellt farliga och kan bidra till flera slags olyckor visar en dödsolycka i november 2009. Då omkom en 26-årig förman vid Jällaskolan i Uppsala när han lastade flaket till en lastväxlarvagn.

Flaket, som var för tungt lastat, fick traktorvagnen att stegra sig. Plötsligt gick kroken av och traktorn föll.

Vagnens draganordning trycktes då in genom traktorns bakruta och klämde mannen. Han avled senare av skadorna.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer