Arbetsskador

Kräver krafttag mot hot

Dödshot, förstörda bilar, bomber som detonerar utanför kommunhusets dörr. Nu kräver Journalistförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting krafttag mot hoten som riktas mot förtroendevalda och journalister.

Publicerad

16 procent av de förtroendevalda i Sverige har utsatts för hot eller våld på grund av sitt politiska uppdrag under 2012, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet. Även journalister är hårt drabbade av såväl hot som våld på grund av sitt yrke.

Nu gör fackförbundet och arbetsgivarna gemensam sak i en debattartikel på SVT.se och kräver att justitieminister Beatrice Ask (M) gör något åt hoten. Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting och Jonas Nordling, Jounalistförbundets ordförande, anser att en lagstiftning som stärker skyddet är nödvändig.

”Vi skrev därför till justitieminister Beatrice Ask i juni med uppmaningen att snarast ta fram ett förslag till lagstiftning som stärker skyddet för det demokratiska intresset oavsett vem brottet riktar sig mot, en lagstiftning om Hot mot demokratin.”

Knape och Nordling konstaterar att svar på uppmaningen lyst med sin frånvaro. De anser det vara hög tid att ett utökat skydd införs ”för de personer som tar sig an förtroendeuppdrag och för de personer som har till uppgift att granska de samma". I debattartikeln tas de hot som nyligen riktats mot anställda på tidningen Östgöta-Correspondenten upp och ett attentat förra helgen där en bomb detonerades utanför entrén till Osby kommunhus.