Konduktörer får värk av kortläsare

2013-05-02 10:11 Birgitta Ländin  

En nio centimeter bred kortläsare som väger nästan ett halvt kilo är ett stort arbetsmiljöproblem för konduktörerna på de olika spårvägarna i Stockholmstrakten.

17 konduktörer har fått så allvarliga problem med den kortläsare de använder att de anmält till Försäkringskassan att de lider av ständig och kraftig värk. Det blir hela tiden fler som får problem, enligt skyddsombuden Pia Kasesalu och Stefan Karlsson. Kortläsaren, av modellen HCP, används på de tåg som Arriva kör på Roslagsbanan, Saltsjöbanan, Tvärbanan och Nockebybanan i Stockholm.

Under ett arbetspass används kortläsaren mellan 800 och 1 000 gånger.

Skyddsombuden har fått beskedet från arbetsgivaren att man hoppas kunna presentera ett kortsiktigt åtgärdsprogram för att lösa problemet. Men det räcker inte med hoppet, menar skyddsombuden, som nu har bett Arbetsmiljöverket att ingripa och helt stoppa användningen.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö