Arbetsskador

Kommunal kräver jourrum hemma hos brukare

Mjölby kommun vill att en del personliga assistenter ska ha vilande jour hemma hos brukare. Då ska det finnas jourrum, hävdar huvudskyddsombudet Jonny Karlsson.

Publicerad

Försäkringskassan beslutar om vem som har rätt till aktiv assistans och under hur många av dygnets timmar.

I de fall där brukaren har rätt till kanske 20 timmar, kan det vara praktiskt att låta den personliga assistenten ta de övriga fyra timmarna som jourtid. Praktiskt och ekonomiskt för kommunen som står för assistansen. Men jourtid förutsätter att arbetstagaren kan ta vägen någonstans.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbetsplatsens utformning (AFS 2000:42) ska ett jourrum vara ostört placerat och vara så stort och inrett att arbetstagaren får tillräcklig vila. Jourrummet ska vara ett enkelrum (paragraf 112). I närheten av jourrummet ska finnas möjlighet att värma och äta mat. Toalett och dusch ska också finnas i närheten.

Allt detta kan vara problematiskt när brukaren bor hemma hos sig själv, exempelvis i en tvåa. Frågan har satts på sin spets i Mjölby kommun.

Kommunals huvudskyddsombud Jonny Karlssonhar krävt att assistenterna ska ha tillgång till jourrum. Han tycker inte att man kan göra undantag bara för att det är ett enskilt hem.

- Kommunen har hävdat att kravet på jourrum bara gäller om det finns risk för våld, men det håller inte vi med om, säger Jonny Karlsson.

Kommunen har naturligtvis praktiska problem att uppfylla jourrumkravet eftersom det här är hemma hos brukare.

- Det här ska avgöras från fall till fall. Ytterst handlar det om att flytta brukaren till tre rum och kök, men i åtminstone ett fall vill inte brukaren och den goda mannen det, säger programchef Maria Hebo.

Hittills har Mjölby kommun löst problemet genom att betala personalen för vaken natt, vilket blir dyrare. I ett fall har den personliga assistenten sovit i vardagsrummet, vilket huvudskyddsombudet inte tycker är okej. Jonny Karlsson har nu vänt sig till Arbetsmiljöverket med begäran att myndigheten inspekterar Mjölby kommun. Han vill också att myndigheten redovisar sin syn på rättsläget kring jourrum och jourtid.