Kolmården slutar med vargbesök efter dödsolycka

2012-06-18 12:27 Elisabet Örnerborg  
Efter olyckan där en vårdare attackerades och dödades i varghägnet på Kolmårdens djurpark upphörde ”Närkontakt varg”. Foto: TT-Bild

Att vara ensam inne hos vargarna har varit rutin på Kolmården sedan 30 år. Efter dödsolyckan i går ser nu djurparken över sina rutiner. <br/>- Vi kan gå in till vargarna och även utfordra dem via en matsluss, sade vd Mats Olsson på dagens presskonferens.

I morse höll personalen en minnesstund för sin kollega som hittades död på söndagen efter att hon ensam gått in för att socialisera med vargarna. "Kolmården i sorg" står det på djurparkens webb. Där meddelas att en krisgrupp har upprättats med tillgång till professionell krishjälp och en präst. Och att parken har tillsatt en utredning för att klarlägga vad som hänt.

Att vargarna i stället ska utfordras via en matsluss kommer att bli en omställning utifrån deras perspektiv. De är vana att ha kontakt med medarbetarna, menade Mats Olsson enligt Aftonbladets rapportering från dagens presskonferens.

- Från och med nu upphör vi med verksamheten "Närkontakt varg".

Det var alltså rutin att gå in i varghägnet ensam med en telekomradio och det var när inget hördes från henne i radion som den sorgliga händelsen blev uppdagad.

Kommunals avdelningsordförande Maj Karlsson vill inte kommentera händelsen förrän hon talat med de fem skyddsombuden som för närvarande arbetar där. Hon träffar skyddsombuden i eftermiddag.

Arbetsmiljöverket gjorde besök på Kolmården senast för två år sedan. Tidigare har det handlat om belastningsergonomi, förklarar inspektör Pelle Johansson. Just frågan om ensamarbete borde ha varit aktuell när parken bedömt riskerna i arbetet med vargarna. Men inte heller han vill uttala sig om Kolmården gjort en sådan riskbedömning förrän han varit på plats. Tillsammans med en kollega ska han besöka Kolmården i eftermiddag.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö