Arbetsskador

Katja Magnusson om att prata av sig

Direktsändning pågår vid staden Kobane. Sveriges Radios reporter Katja Magnusson, som bevakat bland annat IS, sänder direkt från gränsen mellan Turkiet och Syrien. Foto: Ammar Akkash

Korrespondent vid SR, som bevakat inbördeskriget i Syrien 2012–2014.

Publicerad

”Jag pratar mest med kolleger som varit på samma plats, men också med kompisar som har referensramar från de här områdena. Någon gång har jag valt att gå till företagets psykologer, på debriefing. I Istanbul blev jag till exempel sjuk i astma av tårgas. Allt gick bra, men det kändes ändå skönt att prata om det.”

Om att vara rädd: ”Jag är sällan rädd, men mer eller mindre alltid på min vakt. Vissa saker skulle jag ha gjort annorlunda om jag hade fått göra om dem. Jag skulle till exempel inte ha bott på hotell under jordbävningen i Turkiet. Jag kunde inte tillräckligt mycket om jordbävningar. I dag skulle jag ha valt att bo i tält. Det hotell som jag bodde på skadades svårt i ett efterskalv en tid efter att jag lämnat.”

Om att undvika risker: ”Jag är inte den som söker upp risker, jag hittar gärna mina historier på annat sätt. Men ibland går inte riskerna att undvika. I Bagdad förekommer bilbomber, så är det bara. De innebär en slumpmässig risk, men jag försöker undvika fredagsböner som samlar många människor, eftersom jag vet att det förekommer attentat mot moskéer. Jag väljer noggrant platsen för mina intervjuer.”

Katja Magnusson

Arbete: Utrikeskorrespondent vid Sveriges Radio. Bevakar Mellanöstern från Istanbul.

Ålder: 39.

Civilstånd: Singel.

Har bland annat bevakat: Arabiska våren 2011, jord­bävningen i Turkiet 2011, inbördeskriget i Syrien 2012–2014, oroligheterna i Turkiet 2013–2014, Isis  utbredning i Irak 2014.

Farligaste situationen som jag har befunnit mig i: När jag har rest in i Syrien på rebellkontrollerat område. Då har jag känt mig väldigt utlämnad till dem jag reser med.

Bästa lärdomen från en säkerhetskurs: Första hjälpen – helt klart. Sjukvårdskunskaperna är ovärderliga.