Kämpade i 20 år: Ett skräckexempel, men nu har jag fått rätt

2016-02-23 10:52 Elisabet Örnerborg  

VITA FINGRAR. Mats Sandberg hade arbetat som lastbilsmekaniker i 15 år när han fick problem med vita fingrar.<br/> ”I tjugo års tid har jag krigat. Nu har jag fått skälig ersättning”, säger han och hoppas att andra med samma problem kan ha nytta av hans fall.

Mats Sandberg arbetade som lastbilsmekaniker fram till början av 1990-talet. Han hanterade tryckluftsmaskiner, vibrerande motorknackare och höll emot med en kraftig nitmaskin.

Du fick problem med vita fingrar?

– Det började med stickningar, dålig känsel, fingrarna domnade. Sedan började det sticka i tårna också och i hjärttrakten. Jag har vibrationsskador i hela kroppen, de små blodkärlen har gått sönder. Efter att jag varit sjukskriven i tre år krävde Försäkringskassan att jag skulle omplaceras till andra arbetsuppgifter. Då blev jag uppsagd på grund av arbetsbrist.

Vad gjorde du då?

– Jag ansökte om livränta och gick till facket, Metall, men fick först ingen hjälp. När avslaget från Försäkringskassan kom fick jag hjälp att överklaga till förvaltningsrätten och fick sedan prövningstillstånd hos kammarrätten och vann. Jag skickades runt på arbetsprövningar, olika lönebidragsanställningar, blev lurad på lönen hos ett företag som sedan gick i konkurs och så var jag arbetslös igen. Jag fick arbetsträna på Svevia. Jag körde runt och gjorde ärenden och lättare sysslor i över ett år. I samband med att jag fick en tidsbegränsad anställning på Svevia fick jag sänkt livränta. Då ilsknade jag till.

Vad gjorde du då?

– Jag kontaktade Seko som jag då tillhörde. Mina händer var nu helt kaputt, fingrarna var krokiga, jag blev beviljad hel sjukersättning. Via Seko blev Magnus Eriksson på LO-TCO Rättsskydd inblandad. Försäkringskassan sa att det inte fanns något samband med mina tidigare skador. Jag tror att de väntar på att man ska försvinna från jordelivet. Det är inte så roligt att ha ont om pengar när man som jag har en grabb på elva år. Detta är ett skräckexempel, men nu har jag fått rätt. Seko hjälpte mig och Magnus. Med stöd av ett läkarutlåtande som visade att det finns ett samband mellan vibrationsskador och krokiga fingrar fick jag en ganska skaplig livränta.

Hur mår du nu?

– Jag är kall om händerna och lider fruktansvärt när det är vinter. Jag har fått vantar som kan laddas upp med värme som varar sex timmar. Blir jag nedkyld kan det ta lång tid annars innan jag blir varm. Jag är enormt fumlig och sover dåligt om nätterna, det kryper så i armarna.

Har du några intressen?

– Veteranbilar, på somrarna går jag på bil­utställningar.

Råd till andra i din situation?

– Ge inte upp. Många går ur facket när medlemsavgiften höjs, men tänk er för. Får ni en skada blir det ett jätteproblem. Jag hade inte kunnat betala juristhjälp.

MATS SANDBERG

Yrke: Lastbilsmekaniker.

Ålder: 52 år.

Skada: Arbetsskador i händerna på grund av arbetet; först vibrationsskador och sedan krokiga fingrar diagnosticerade som dupuytrens kontraktur.

Fick rätt: Sina vita fingrar fick han godkända som arbetsskada, efter att ha överklagat till kammarrätten. När hand­skadorna blivit värre ansåg Försäkringskassan att de nya skadorna inte hängde ihop med de tidigare. Med den nya diagnosen drev LO-TCO Rättsskydd hans fall hos Försäkringskassan och fick rätt vid omprövning. Mats har nu fått hel sjukersättning och livränta och Afa prövar om han också kan få ersättning från kollektivavtalade trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Arbetsmiljö