Arbetsskador

JO: Dödsolyckan tog för lång tid att utreda

En far och en son miste livet i LKAB-gruvan. Olyckan inträffade i maj 2010, men åklagaren har inte hunnit utreda den. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.) Foto: LKAB

Att förundersökningen efter att två människor mist livet i en arbetsplatsolycka inte har slutförts på fyra år, är allvarligt, skriver JO Cecilia Renfors. "Det är ett oacceptabelt dröjsmål."

Publicerad

Arbetsplatsolyckan vid LKAB:s gruva i Malmberget inträffade den 18 maj 2010. Två arbetstagare, far och son, skulle göra ett arbete i ett schakt från en personkorg monterad på en mobilkran. När de hissades ned i schaktet lossnade mobilkranens lyftlina. De föll ner till botten i schaktet. Båda avled till följd av fallet.

Den 14 januari i år klagade en anhörig till de två omkomna på att förundersökningen ännu inte var avslutad i en anmälan till Justitieombudsmannen, JO. Det fanns risk för att brottet skulle hinna preskriberas, menade anmälaren.

JO har nu utrett ärendet. Förundersökningsledaren, arbetsmiljöåklagare Stig Andersson, har redogjort för möjliga orsaker till att det tagit så lång tid. Bland annat visade det sig på ett sent stadium att inte bara fyra företag kunde misstänkas för arbetsmiljöbrott utan även ett fem företag.

Chefsåklagare Mats Palm på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål talar om ett mycket komplicerat och svårutrett ärende, att Stig Anderssons arbetsbelastning varit hård, att Arbetsmiljöverkets åtalsanmälan dröjde och att polisens resurser inte varit optimala. Det senare får stöd av polismyndighetens yttrande i ärendet.

Åklagarmyndigheten slår tillbaka på Stig Andersson och menar att han borde ha underrättat kammarledningen när det inte gick att driva förundersökningen framåt tillräckligt effektivt. Å andra sidan, påpekar myndigheten, är kammarledningen skyldig att göra vad som behövs och se till att prioritera när det visar sig att ärenden utreds för långsamt.

Myndigheterna tror dock att det ska bli bättre i framtiden. Åklagarkammaren i Östersund har fått förstärkning. Polisen, Åklagarmyndigheten och Arbetsmiljöverket har tagit fram riktlinjer för hur arbetsmiljöbrott ska handläggas. De tre myndigheterna ska samverka bättre under utredningen och till exempel göra ett gemensamt besök på olycksplatsen.

I det här fallet kritiserar JO förundersökningsledaren Stig Andersson för att han inte tillräckligt aktiv drev utredningen framåt. Kammarledningen och polismyndigheten kritiseras för att inte tillräckligt ha prioriterat utredningen.