JO-anmälda åklagaren: ”Vi är för få”

2014-02-18 14:29 Elinor Torp  

2014 är ett stort år för Gustaf Seppelin Solli. Men utredningen av hans olycka i kalkugnen i Luleå går trögt.<br>- Tidigast till hösten kan det bli åtal, säger åklagaren Stig Andersson som JO-anmälts av en änka i ett annat mål.

Turordningen är oförändrad. LKAB, där far och son dog i ett hissras, ligger före kalkugnsolyckan. I maj har det gått fyra år sedan dödsolyckan i gruvan.

- Där är vi förhoppningsvis precis på slutet, säger Stig Andersson.

Så du hinner innan preskriptionstiden går ut?

- Ja, jag har ett år till på mig.

Änkan har JO-anmält den långsamma utredningen. Hur reagerar du på det?

-Det är en rättighet som hon har, men jag tycker inte att jag har hanterat ärendet på ett sätt så att det ska JO-kritiseras. Vi får höra vad de säger. De ska göra sin utredning nu. Om de vill ha vårt bistånd i form av yttranden så hör de av sig, svarar Stig Andersson.

När blir det åtal för kalkugnsolyckan?

- Vi ligger två mycket viktiga förhör ifrån att börja kunna delge misstanke. Så tidigast till hösten är min bedömning. Polisen är lite mer optimistisk. Men jag tror att det kommer att bli svårt att hinna före sommaren.

JO-anmälan handlar om din och polisens långsamma utredning. Varför tar det så lång tid?

- Vi är för få. Samtidigt har vi det här problemet när gäller både LKAB och Nordkalk att vi har så många inblandade personer. Dessa kedjor av företag. Det kan uppfattas som om vi ska avgöra vem som är mest ansvarig, men så är det ju inte. Var och ens ansvar utifrån arbetsmiljölagen måste prövas. Det innebär att vi bedriver fyra eller fem parallella förundersökningar i ett och samma mål. Vi måste alltså utreda vilket ansvar vart och ett av bolagen hade. Det gör att vi får väldigt många som kan bli ansvariga, säger kalkugnsolyckans åklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund.

Läs om Gustafs 2014 och hela intervjun med Stig Andersson i bloggen!

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen