Arbetsskador

Jämställdhetsresan hotad

på Volvo Lastvagnar

Carola Andersson firar internationella kvinnodagen med en besk biton av de varsel som hänger över personalen på Volvo Lastvagnar i Umeå. Om samtliga varsel verkställs skulle andelen kvinnliga anställda på fabriksgolvet minska från elva till åtta procent.

Publicerad

Personalstyrkan kan komma att halveras, från cirka 2200 till cirka 1100 anställda. Men inte nog med det:

– Om varslen verkställs riskerar jämställdhetsresan att raseras, säger Carola Andersson, sekreterare i IF-Metallklubben på Volvo Lastvagnar och ledamot i IF Metalls avdelningsstyrelse i Södra Västerbotten.

Carola Andersson började jobba på Volvo år 1994 och menar att det var först i början på 2000-talet som arbetsplatsen började arbeta aktivt med att få in fler tjejer.

– Tjejerna får gå först, eftersom de anställdes sist. Vi får dra lärdomar av det här. Det går inte att göra brandkårsutryckningar för att öka jämställdheten. Det måste vara ett långsiktigt arbete, säger hon.

– Om man använder sig av äldreavgångar skulle fler tjejer kunna vara kvar. De äldre är ju oftast män. Men någon sådan lösning har företaget hittills inte varit intresserat av, säger Carola Andersson.

Hon var även med när IF Metall i Södra Västerbotten för ett par år sedan genomförde en tjejturné ute på företag i regionen. Den syftade bland annat till att få fler kvinnor att bli fackligt aktiva.

– Det blir en bättre stämning och det blir andra samtalsämnen på en blandad arbetsplats, säger Carola Andersson.