Arbetsskador

Inget åtal för dödlig elolycka

Det blir inget åtal för elolyckan i Risböle, då en 25-årig montör från Skellefteå Kraft AB avled när han fick ström genom kroppen.

Publicerad

Olyckan inträffade den 28 augusti förra året när ett arbetslag på tre man skulle byta en trasig isolator i en luftledningsstolpe för högspänning.

Händelsen utreddes av Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket och en förundersökning om eventuellt brott inleddes.

Den bakomliggande olycksorsaken var, enligt Elsäkerhetsverket, en praxis att utan klartecken gå upp i ledningsstolpar.

Enligt elinspektör Birger Thomaskörde arbetsledaren i väg ett par kilometer för att frånskilja strömmen. Men trots att de båda montörerna inte fått klartecken från honom att strömmen brutits började 25-åringen att klättra upp i stolpen. Han hade ett jordningsdon i sin sele.

Faslinan låg an mot en stålregel i stolpens topp. Strömmen hade inte brutits. Därför var stålregeln fortfarande spänningsförande.

Ur Elsäkerhetsverkets utredning: ”Under klättringen har potentialskillnaden mellan stolpen och jordpotentialen som montören förde med sig via jordningsdonet, nått en kritisk och livsfarlig nivå.”

Strömmen leddes alltså från stålregel och stolpe genom montören ner i marken. Det blev hans död.

-Han skulle inte tagit med sig jordningsdonet upp, utan en spänningsprovare, sade Birger Thomas tidigare till Arbetarskydd.

Förutom detta, och att montören gick upp utan klartecken, anges ytterligare en direkt olycksorsak i utredningen: I elsäkerhetsplaneringen inför isolatorbytet gjordes ingen, eller en helt felaktig, riskanalys av den spänningsförande stålregeln i stolptoppen.

Förundersökningen leddes från början av arbetsmiljöåklagare Magnus Nilsson, som inte fann att något arbetsmiljöbrott begåtts.

Vid årsskiftet började den nya riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, dit Magnus Nilsson hör, sitt arbete. Eftersom misstanken om arbetsmiljöbrott fallit och eftersom ellagstiftningen inte sorterar under den nya riksenheten lämnade han över ärendet till åklagarkammaren i Umeå. Där har övriga brottsmisstankar, brott mot ellagen och vållande till annans död, nu avskrivits och förundersökningen sålunda lagts ner.

Enligt kammaråklagare Andreas Bogsethtillämpades Skelleftekrafts säkerhetssystem vid olyckstillfället.

-Vidare har framkommit att den förolyckade klättrat halvvägs upp i en stolpe innan han fått arbetsbevis från den som skulle koppla ifrån strömmen och sedan avlidit till följd av att själva stolpen var strömförande. Att man klättrar upp i stolpen i avvaktan på att man ska erhålla arbetsbevis synes vara ett arbetssätt som tillämpas generellt i branschen och det har kommit som en överraskning för alla att en trästolpe kunde vara strömförande, uppger han.