Arbetsskador

Ingen tar tag i läkares övertid

Många läkare jobbar för mycket. Men Arbetsmiljöverket tar inte i frågan.

Publicerad

Läkarna har utöver den ordinarie arbetstiden ett flexavtal, som innebär att man får ha högst 40 extra timmar på kontot. Arbetade timmar därutöver försvinner ur saldot. Detta flexavtal vill landstinget ta bort.

- Det handlar om övertid som inte bokförs. Men i någon fil måste väl timmarna sparas? Det är arbetsgivarens ansvar att hålla reda på timmarna, säger Robert Svartholm, huvudskyddsombud och ordförande i Norrbottens läkarförening

Läkarna har också ett avtal om avsteg från arbetstidslagen med avseende på jourtjänstgöring som innebär att de får ha högst 300 övertidstimmar per år, mot arbetstidslagens gräns på 200 timmar. Fler övertidstimmar är ett brott som kan leda till att arbetsgivaren får betala skadestånd.

- Många överskrider avstegsavtalets gräns. Landstinget vill dessutom förlänga avräkningstiden för övertidskontot. Då skulle dygns- och veckoarbetstiderna kunna bli väldigt långa, säger Robert Svartholm.

När läkarna i Norrbotten anmälde de bristfälliga arbetstidsförhållandena till Arbetsmiljöverket, fick man till svar att det inte kunde betraktas som stridande mot arbetstidslagen eller arbetsmiljölagen, utan ett avtalsbrott.

Samtal pågår mellan läkarna och landstinget, men de har ännu inte givit några resultat.

- Det är lätt att förbjuda flextid. Men vi kan ju inte bara gå hem när det sitter patienter kvar i väntrummet. Vi behöver helt enkelt fler läkare, vilket det stora kompberget och brotten mot 300-timmarsregeln vittnar om, säger Robert Svartholm.

I Norrbotten jobbar 500 läkare och av dem har var tionde 300 övertidstimmar eller mer.